Ледената приказка на Русе (СНИМКИ)

5572
Ледената приказка на Русе (СНИМКИ)
Снимка: Община Русе
На 7 декември се проведе церемонията по награждаване на лауреатите на Петото издание на Международен фестивал на ледени скулптури "Русе Айс Фест’2018".

Осем световни майстори от Холандия, Финландия, Литва, Латвия, Русия, Украйна и България в продължение на 4 дни твориха скулптури от 130 блока кристален лед с общо тегло 20 тона по мотиви на детския роман "Сребърните кънки" на холандската писателка Мери Мейпс Додж. Фестивалът се организира от Община Русе и общинска фондация "Русе град на свободния дух" и е единствен по рода си не само в България, но и на Балканите. Експозицията ще продължи до 14 февруари, като е с вход свободен. Гостите могат да се насладят и на създадените холандски ландшафт, коктейл бар и шейна от лед.

Победител и носител на най-високия приз и първа награда е Таутвилас Повилионис от Литва, който извая чувството да караш кънки - "Опитайте да влезете в моите обувки". Втори е Дамян ван дер Велден от Холандия, сътворила творба за вечността в линията, която чертаят кънките - "Сребърна линия". Почетното трето място зае Санита Равина, която извая движението, карането на кънки като кръговрат и вечност - "Момче, което се върти в колело". В категория "Специални награди", наградата на кмета на Община Русе Пламен Стоилов спечели Юси Миетинен от Финландия, който извая персонаж от книгата "Сребърните кънки" - "Свободата".

От останалите участници Андрей Важинский от Украйна, сътвори ледена книга, отворена на най-вълнуващата страница от романа "Сребърните кънки"; Даниел Кънчев, (куратор на екстериорните пространства на фестивала и изработи външните фигури), а ледената му творба, в която ще замръзне времето е "Часовник със символи от книга". Дуетът Ирина Тафлевская от Украйна и Руслан Коровков от Русия сътвориха  "Голяма шейна".

Участие в ледената феерия взеха мажоретен състав „Екстрийм“ към ОМД; фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“ при Общински детски център за култура и изкуство; рок група „М.И.Г. 21“, а водещ бе актрисата Ралица Константинова. Специални гости бяха приказните герои Елза и Ана от филма "Замръзналото кралство" и талисманът на фестивала - Ледчо.

На 8 декември, от 11:30 часа, на сцената на фестивала и на алеите пред хотел "Дунав" и ларгото пред операта ще се проведе детско шоу и весел кърлинг за деца и родители.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители