Милен Михов: Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет

5752
Милен Михов: Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
По-рано днес във Велико Търново, Милен Михов - народен представител от ВМРО, преподавател по история в катедра „Нова и най-нова история на България“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и помощник ректор, който в момента е в неплатен отпуск заради депутатството, даде пресконференция в отговор на тиражираните напоследък твърдения за неговата лична и организационна отговорност, свързана със сегашните проблеми на ВТУ.

Припомняме, че в последните дни излязоха информации в общественото пространство, че строителна фирма е наложила запор върху сметките на Великотърновския университет, което блокира изплащането на трудовите възнаграждения и стипендиите преди Рождество Христово и Нова година.

Милен Михов каза, че до него са достигнали информации за затруднения както от преподаватели, които не са получили аванса си, така и от студенти, които не са получили стипендиите си.

„Това е нещо, което трябва да бъде обяснено. Обяснението, че аз и ВМРО сме наложили запор и затова няма такива разплащания, не е вярно.“ – подчерта Михов.

 „Поисках да кажа това, което искам така, че то да бъде чуто от моите колеги във Великотърновския университет по повод поредното тиражиране на обвинения лично към мен и спрямо организацията, в която членувам двадесет и пет години, за някаква съпричастност към финансовите проблеми на Великотърновския университет. Длъжен съм категорично да опровергая тези неверни, лъжливи твърдения. Тук ще бъда малко емоционален и личен. Във Великотърновския университет работя тридесет години. С една голяма част от колегите сме започнали заедно. Много добре си спомням времето, в което трябваше да се работи, да се живее и да се занимаваш с наука за 80 долара заплата. И през ум не ми е минавало, че може да се направи така... Нито по идея, нито по възможности, нито по мотиви може да се обвинва ВМРО, че е направило блокиране на сметките на Университета и с това е ощетило проподаватели и студенти. Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет. Нямаме интерес да правим това нещо.

Доколкото ми е известно, всички бюджетни организации са в системата за електронно разплащане „Себра“, кото не може да бъде блокирана и запорирана. Доколкото имам информация, бюджетът е изпълнил всички разплащания към ВТУ за 2018 г. Още тази седмица ще поискам отговор от министъра на образованието, изплатени ли са съгласно бюджета всички задългения към Великотърновския университет и кога са били направени преводите. За да е ясно откъде идват проблемите, ако има такива, в нашия Университет.

За пореден път сред моите колеги се разпространяват внушенията, че аз лично имам възможности да дирижирам фирми, независими органи в България, било то прокуратура, министерство на образованието или други. В тези теории на конспирацията аз не искам да влизам и още веднъж декларирам, че нямам никаква съпричастност и никога не ми е минавало през ум да си играя със съдбата на хората– заяви Милен Михов.

В отговор на жрналистически въпрос, той обясни:

„От две години и половина аз съм едва ли не човека, който има основна цел да твори лоши неща за университета. Аз бях обвиняван, че работя срещу оценката на Националната агенция за оценяване и акредитация, че съм в основата на всички проблеми в университета, и аз съм посочен като главния виновник за всички нещастия на Великотърновския университет през последните години. Ако това е подчинено на предизборната кампания, която върви вече в университета с оглед изборите през май 2019-а година, аз мисля, че това обеснява логически нещата, че това ръководство смята моята скромна особа като някаква конкуренция в предизборната кампания. Въпросът е, че се намесва и името на организацията ми, което вече прави нещата публично да ги заявя. Смятам, че университета е над политиката, университета е най-ценното, което има Велико Търново и първа грижа на всички е съхраняването и развитието на този безценен дар, който имаме, като един национален и европейски образователен и научен център.“.

Попитан дали ще участва като кандидат за ректор при предстоящите избори във ВТУ, Милен Михов отговори, че този въпрос пред него предстои.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители