Рибният пазар в Бургас залага на чернокоп и сафрид

4925
Рибният пазар в Бургас залага на чернокоп и сафрид
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
За хората от Бургас и черноморието, пред името на рибата паламуд може да стои само една дума – пресен. Не че на рибния пазар в града няма замразена риба, но в повечето случаи, купувачите не са морски хора. Хубавото е, че прясна черноморска риба има, макар и от друг вид. Основно сега се продава чернокоп и сафрид. Макар и рядко в мрежите влиза и по някой зарган. Дългата като змиорка риба има една светеща, зеленикава кост и е много вкусна.

 

 

А паламудът вече напусна водите на Черно море. Рибата, която се движи на пасажи, тази есен зарадва рибарите с добър улов и пълни мрежи. Тогава цената и достигна шест лева, което е добре за купувачите. Всичко това обаче, беше факт до първите по-студени дни, когато паламудът потърси топлите морета. Сега се продава замразен за 8 и веян за 12 лева килограма.

Чернокопът се купува като „топъл хляб“ и е хитът на сезона, показа репортерска проверка на actualno.com. Черноморската риба е прясна и много вкусна, особено ако бъде приготвена на скара. Цената за килограм е между 5 и 8 лева.

 

 

Сафридът е друга предпочитана риба, която може да се консумира, както прясна така и маринована.

Попчето пък си остава класика, която рибарите ловят почти през цялата година. Пържената цаца е друг пазарен хит и се предпочита най-вече заради ниската цена от 2-3 лева за килограм.

Интересно е да се проследи и цената на шарана, преди Никулден. Скок със сигурност ще има, а сега сладководната риба върви 5-6 лева за килограм. Търговци твърдят, че поради голямото предлагане, цената на шарана ще се повиши най-много с лев. Предвидливи бургазлии обаче, купуват ден или два преди празника на града, за да не плащат излишни надценки.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители