"Системата ни убива": Социални работници ощетяват хора с увреждания

5187
"Системата ни убива": Социални работници ощетяват хора с увреждания
Снимка: iStock/Guliver
Социални работници в немалко дирекции за социално подпомагане си позволяват да тълкуват този закон по начин, ощетяващ хората с увреждания. Отказват да предоставят заявления за самооценка, някои твърдят, че ще се приемат от м. септември, други си позволяват без никаква документация да твърдят, че лицето няма нужда от лична помощ и не дават формуляри. Това твърдят от националната гражданска инициатива "Системата ни убива" в отворено писмо до медиите.

Припомняме, че на 1 април трябваше да стартира кампанията за подаване на заявления по Закона за личната помощ.

"Системата ни убива" изпрати остро писмо до премиера Борисов

Майките от "Системата ни убива" изпратиха остро писмо до премиера Бойко Борисов и министрите в правителството, в което изразяват недово...

"След 200 дневни протести и хиляди унижения, успяхме да накараме управляващите да приемат Закона за личната помощ. Според него условията за допускане до ползване на подкрепа са две: лицето да има ТЕЛК с и над 90% с ЧП (или детето да е с ТЕЛК с и над 50% с ЧП или с и над 90% без ЧП); лицето да заяви нужда от подкрепа със заявление за самооценка, което е доброволен и личен избор на всеки. Заявленията се подават до месец септември. Изискванията важат до края на 2020 г., след което по закон отпада ограничението на ТЕЛК и всеки в нужда може да поиска подкрепа", припомнят представителите на хората с увреждания.

За НГИ "Системата ни убива" са необясними поведението и интерпретациите на служители в службите за социално.

"Не е ясно дали става дума за некомпетентност или незаинтересованост, но разчитаме много на медиите да информират хората с увреждания за условията за ползване на лична помощ. Кампанията по интернет е недостатъчна, тъй като много от засегнатите лица в провинцията нямат достъп до тази форма на комуникация и медиите са единственият начин да бъдат информирани за правата си и насърчени да търсят тези права.", се казва още в писмото.

От организацията апелират за отстояване на гражданското право на всеки човек с увреждания, който има потребност от лична помощ. 

Приеха окончателно Закона за социалните услуги - нови правомощия, но и глоби

Парламентът прие на второ четене Закона за социалните услуги. Законът е последният от законодателния пакет, заради който майките на дец...

Двете единствени условия за допускане до ползване на подкрепа чрез Закона за личната помощ са, лицето да има ТЕЛК с и над 90% с ЧП (или детето да е с ТЕЛК с и над 50% с ЧП или с и над 90% без ЧП), както и да заяви нужда от подкрепа със заявление за самооценка, което е доброволен и личен избор на всеки.

"Пак подчертаваме, че това са единствените условия на които трябва да отговаря кандидата за лична помощ и които важат до края на 2020 г., след което отпада ограничението на ТЕЛК и всеки ще може да се включи като ползвател, стига да изпитва необходимите затруднения в ежедневието и преминавайки през индивидуална оценка да докаже, че това е така. Призоваваме всички, които са подложени на репресивни действия да отстояват с всички сили това си свое право, за да не позволим закона да се превърне в поредното средство за дискриминация на най-слабите и уязвими хора в обществото ни. Не трябва да има нито един ощетен! Призоваваме на бунт, ако не срещат разбиране и съдействие от тези, от които зависи оценяването им. Не допускайте служители и администратори да ви отнемат правото да водите нормален живот. Не се примирявайте! Вие имате права!!! Само така ще успеем и само така ще променим обществените нагласи.", казват още от "Системата ни убива".

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители