Стотици хиляди в Рожен, спират колите в буферни паркинги

4055
Стотици хиляди в Рожен, спират колите в буферни паркинги
Снимка: Анита Чолакова
Заради огромен наплив започнаха да спират колите в буферни паркинги на километри от Роженския събор, стана ясно от изявление на организатора Симеон Караколев – шеф на сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“. По думите му на поляните само до обед днес са се събрали над 200 000 души.

„Тъй като информацията е, че от Пловдив пристигат още хиляди автомобили, движението се спира до буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, а от там се пускат само автобусите от обществения превоз извозващи хората на 30 минути“, обясни той. 

Президентът на Рожен: България би осиротяла без магията на родопската песен и животворния звук на гайдите

Гайдари, които се събраха във формата на кръст пред първа сцена, с над 10-минутна сюита днес завладяха Роженския събор. Над 200 га...

Километрични колони от коли и автобуси се получиха по пътя към Рожен откъм Проглед, където се събират пътищата откъм Чепеларе и Пампорово. На поляните край събора има паркирани стотици автомобили. Органите на реда са с плътно присъствие по подходите към него и контролират трафика от всички посоки, давайки указания на влизащите с автомобили. 

На Роженските поляни е обособена Зона за пътна безопасност, организирана от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и отдел Пътна полиция към МВР.

Организаторите на събитието акцентират върху опасностите от високата скорост, използването на мобилен телефон при шофиране, важността от поставянето на обезопасителни колани и други съвети за повишаване на безопасността на движението. Със специални алкоочила, симулиращи възприятията на човек със съдържание от 1,5 промила алкохол в кръвта, гостите на събитието могат да се убедят и колко е трудно човек дори да се движи, когато е употребил сериозно количество концентрат. Това е още един акцент за превенция срещу шофиране под въздействието на упойващи вещества, особено с оглед характера на събитието.

Започва събора в Рожен

Днес, 19 юли, държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на откриването на събора в Рожен. Президентът ...

На проявата присъстват и стотици деца като за тях се провеждат редица игри и открити уроци, които да ги научат на основни правила по пътна безопасност. „Често на подобни масови прояви, където има голям брой автомобили, за съжаление, се случват и тежки инциденти преди и след техния край. Целта на организаторите е по време на цялото мероприятие да се засили вниманието на гостите, за да шофират внимателно и отговорно от и към дома си“, съобщиха от Агенция "Пътна безопасност".

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • какво има в нашият НАП ? 3 какво има в нашият НАП ? преди 4 години Профил на трол?
    щом генерират записките още отпреди зората на демокрация , преди 10 ноември , преди палежите в София , как да разберем целта на такива записванията ? Някои от компетнетните да ни обясни това .
    : 3 !
  • това не е НАП на Ф16Марс , а НАП на 3.1 това не е НАП на Ф16Марс , а НАП на преди 4 години Профил на трол?
    тебе и мене , всеки .
    : 3 !
  • моята дърпала от facebook нейн архив 3.2 моята дърпала от facebook нейн архив преди 4 години Профил на трол?
    12 години - оригинални
    : 2 !
  • ол-инклюсиф гейт на ЙАПА ? 2 ол-инклюсиф гейт на ЙАПА ? преди 4 години Профил на трол?
    в ZDNET четем за българската записвачка ха нашите данъчните задължения че ни наблюдават от 01-ноември 1989 ли ? не ли е било 10 ноември . а архивитъе от партиният на 01-ноем , на 10-ноем , след 10-ноември изгорели ли ? Тоест , сме били готови още на 01 ли ?
    : 2 !
  • Ако лято очаква Урсула фонтеер Леувен ? 1 Ако лято очаква Урсула фонтеер Леувен ? преди 4 години Профил на трол?
    въпрос 1-о : четем че данъчните от към датата 01-ноември-1989 разполагат с записи относно рубрика бакчиш ли ?
    : 2 !
  • що е данъчен бакчиш , ако има такава рубрика ? 1.1 що е данъчен бакчиш , ако има такава рубрика ? преди 4 години Профил на трол?
    пример : давам на кръстовището 10 стотинки на инвалид : отчита ли ьАП приход от агент на ЖАП с скрита камера ?
    : 2 !
  • що е данъчен бакчиш , ако има такъв олинклусиф ? 1.2 що е данъчен бакчиш , ако има такъв олинклусиф ? преди 4 години Профил на трол?
    пример : давам на барманка 10 стотинки за бебето : отчита ли ьАП приход от агент на ЖАП с скрита камера ? Преимущество на процедъра : не плащам бащинска издръшка !
    : 2 !