Съвременен будител: Мениджър в голяма компания стана учител в „Столипиново“

6332
Съвременен будител: Мениджър в голяма компания стана учител в „Столипиново“
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Днес, 1-ви ноември, всяка година празнуваме Деня на народните будители. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители, които в годините на робство и безправие, са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието за нашето славно минало.

Тези народни будители са светъл пример за всички, те са ни завещали своята любов към родината и знанията. Оказва се, че такива хора има и днес сред нас. Пример за това е учителката Роси Златева, която заменя високоплатената си работа като мениджър в София с това да преподава и то в ромския квартал "Столипиново" в Пловдив.

Учител с над 30-годишен стаж: От нашата професия започват всички останали

На прага на един от най-светлите празници, Деня на народните будители, Actualno.com разговаря с учител с повече от 30-годишен професион...

Роси Златева е родом от София и повече от 20 години работи на високи ръководни длъжности в столицата. Била е директор на завод, дилър на автомобили и мениджър в голяма финансова компания. Автор е и на книгата "Психология на любовта". Решава обаче рязко да смени професията – мести се в Пловдив и вече трета година преподава по математика в Основно училище "Пенчо Славейков".

"Чух от "Заедно в час", че се търсят хора, които искат да преподават в не толкова харесвани училища. Реших че мога да бъда полезна – имала съм своята кариера, знам много и исках да предам всичко, особено на деца от ромски етнос, които нямат възможността да се срещат с хора извън тяхната общност. Тук не става въпрос само за математиката, а изобщо как да живеят, да прилагат знанията си в ежедневието", казва Роси. Смята, че децата я приемат добре и посещаемостта в нейните часове е висока.

Роси Златева поддържа постоянно връзка и с родителите им, защото според нея тяхната роля е изключително важна в образованието. "От тази година съм и класна – на пети клас. В моя клас са 27 деца, познавам всичките родители, обиколила съм цялата махала, познавам се с всички, имали сме и родителска среща, отделно веднъж седмично се срещам отново с някои от тях", казва тя. Учителката не крие, че понякога, макар и рядко, се случва дадено дете да отсъства по-дълго от час, но реагира своевременно и се свързва с родителите му, за да може обучението да продължи. "Много е важен личният контакт", категорична е Роси. Според нея е изключително важна и културата на класната стая. За да има нормален учебен процес и децата да внимават в час, тя е въвела табла с четири основни правила, разработени със самите деца. Така след всеки час малчуганите получават четири точки – зелени или червени според поведението им.

Правилата са: идвам подготвен навреме, като например, ако ученикът е без домашно или закъснее, автоматично получава червена точка; уважаваме се, което включва изрядно поведение в час и много важно – разговаряне на български език; участвам активно в час и последното правило е – никакво използване на телефон. В края на месеца десетте деца с най-много зелени точки получават награда – например, посещение в Копривщица, в Природонаучния музей или на друго интересно за тях място.

Йорданка Бенева: Учениците ме зареждат с оптимизъм

Йорданка Бенева е от малкото млади учители в Добрич. Завършила е "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като жур...

За да усвоят по-лесно предмета, тя използва различни методи на преподаване, като залага на иновативните подходи. Така децата влизат с голямо желание в час. „До момента в образователната система в центъра на заниманията в класна стая е стоял учителят. При мен обаче не е така и аз поставям на първо място учениците. Задавам им такива въпроси, които ги провокират да участват активно, опитвам се да ги направя съпричастни, а не само да им напиша урока и те да започнат да си го преписват", споделя тя.

Като пример Роси посочва как миналата година са учили за площ и изчисление на лице на правоъгълник ги е накарала да измерят класната стая, след което заедно са изчислили колко боя ще е необходима, за да се боядиса. През лятото тя е спонсорирала това начинание и всички заедно са боядисали класната стая. "По този начин те виждат нагледно това, което учат във училище, къде ще го приложат", категорична е Роси Златева. Освен това има осигурена от училището дигитална дъска, като със специален софтуеър ще се работи и с триизмерни модели, ползва се и електронен учебник.

Относно състоянието на образователната система, Роси е категорична, че има спад в нивото, но това не трябва да ни обезкуражава. „Оттук нататък от нас зависи да направим образованието такова, каквото на нас ни се иска. Някога казваха, че има добро образование, но тогава системата беше друга и по друг начин се възприемаше самото отиване на училище, оценките и изобщо всичко. Сега децата по друг начин възприемат всичко това“, казва Роси.

Според нея основният проблем е в липсата на мотивация у учениците. „Много време имаше безработица в България и детето си казва: "Колкото и да уча, няма реализация“. Докато сега вече не е така. Напоследък сме в другата крайност – има глад за кадри. Този глад на кадри според мен ще доведе до повишаване на нивото на образование, защото всичко е свързано. Казвам това не само като учител, но и като икономист", категорична е Роси Златева. 

Учителката Елена Цветанова: Разсипаха професията ми

Елена Цветанова живее в плевенското село Буковлък, в което преобладава ромското население. 40 години е учила на четмо и писмо българчет...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители