Тържествено посрещнаха старозагорските медалисти по математика от Куала Лумпур

2267
Тържествено посрещнаха старозагорските медалисти по математика от Куала Лумпур
Снимка: Actualno.com/Анжелина Велчева
Баян Елкин и Владимир Цаклев, които спечелиха бронзови медали в математическото състезание SINGA в малайзийската столица Куала Лумпур преди дни, бяха тържествено посрещнати в Стара Загора.

В турнира участваха над 1000 момчета и момичета от 18 страни на възраст от 7 до 17 години. Състезанието се организира от Сингапурската математическа асоциация, а българските второкласници участваха в него по покана на организаторите. Старозагорците Баян и Владимир са ученици от Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" (ОУ) и възпитаници на школата на фондация "Миню Балкански" в село Оряховица. Съотборничката им Мая Милойкова учи в 17-то СУ в София, но майка ѝ е старозагорка и е била от изявените математици на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан” в Стара Загора.

Шест българчета на математическо състезание в Сингапур

Шест български деца ще участват в първото издание на Сингапурското отборно международно състезание за деца по математика SINGA (Singapo...

В индивидуалното състезание учениците са решавали 25 задачи за 60 минути и по учебна програма, която в България се учи в 4 клас, Баян Елкин е завоювал бронзов медал, сподели Любомир Любенов, координатор на българското участие състезанието. За по 40 минути са се провели две отборни състезания, в които българските второкласници са решавали задача, давана преди няколко години на изпит за кандидат-гимназисти.

“С извоюваната победа второкласниците са добрият пример за това как чрез  труд и талант младите хора на България се вписват в международния математически елит”, поздрави Баян и Владимир директорът на Второ ОУ Милена Желязкова.

Баян, Владимир и Мая вече се подготвят за квалификацията през февруари за Световното състезание WMI през юли 2019-а в японския град Фукуока.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители