Ученици показаха нагледно на работодателите как да си намерят добри кадри

1238
Ученици показаха нагледно на работодателите как да си намерят добри кадри
Снимка: РУ "Ангел Кънчев"
Мозъчен щурм по предприемачество, наречен Иновационен лагер, обедини усилията на ученици от различни класове на Математическа гимназия „Баба Тонка“. Любезен домакин бе РУ „Ангел Кънчев“. Най-малките участници от V клас имаха открит урок, в който с различни игри развиваха качества като съобразителност, целеустременост и работа в екип.

По-големите ученици трябваше да решат казус, свързан с безработицата – как младежи, които нямат стаж, биха намерили работа по специалността, в която са учили. Журито определи като най-иновативно решението на отбор Way Supporters. Идеята на екипа бе създаване на виртуално работно място под формата на игра. Целта е младежите успешно да демонстрират знанията и практическите си умения пред фирмите, за които желаят да работят, без да е необходим стаж.

Иновационни технологии ще прилагат в Математическа гимназия "Баба Тонка"

Модерна технологична среда за организиране на учебна и научно-изследователска дейност в областта на науката, технологиите и инженеринга...

Регламентът на играта е в две части, в които кандидатът за работа трябва да се справи с различни предизвикателства. В първата работодателят поставя за решение казус, за чието решение са нужни няколко дни и не е необходимо участникът да бъде в офиса на бъдещия си работодател. След успешно решение, се преминава към втората фаза, този път в офиса на компанията. Поставя се нова задача, при която се изисква бърза реакция за лимитирано време. Фирмата следи процеса на работа и преценява дали да наеме кандидата за работа.

По този начин Way Supporters превръщат интервюто за работа в пълен работен ден, който показва не само знанията, но и уменията на кандидата. Така липсата на стаж няма да се взема под голямо внимание и ще се разреши проблема на много млади хора.

Иновационният лагер се реализира за поредна година, благодарение на партньорството между клуба по предприемачество „Успешните хора“ на МГ „Баба Тонка“ и РУ „Ангел Кънчев“. В събитието участваха заместник-ректорът на Университета - проф. Диана Антонова, деканът на Факултет „Природни науки и образование“ - доц. Десислава Атанасова, преподавателят във факултет „Бизнес и мениджмънт“ - д-р Свилен Кунев, представители на бизнеса - Звезделина Минкова и Ирена Стратиева от NN България и Вихрен Ганев - технически директор на 1ForFit.

 

Експерти: В България работна ръка има, просто не се използва

В България работници има, но в момента не използваме поне 3 големи групи работници и се правим, че ги няма. Това обясни експертът Иван ...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители