В Бургас няма да се проведе референдум за чистота на въздуха

1288
В Бургас няма да се проведе референдум за чистота на въздуха
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
На днешната сесия на Общинския съвет в Бургас стана ясно, че двама общински съветници са оттеглили подписите си и така вносителите на искането за референдум за чистотата на въздуха в града не може да събере необходимия минимум. Това извади докладната записка за допитването до бургазлии от дневния ред на съвета.

Ивайло Вагенщайн от НФСБ и Кирил Начев от СЕК, които оттеглиха подписите си, имат своите доводи и ги изказаха от трибуната. Според Вагенщайн в този си вид и проведен в средата на месец януари, референдумът е обречен на неуспех. Той добави, че сумата от 420 хиляди лева, колкото ще струва допитването, е непремлива за неговата партия.

Дебатът за чистотата на въздуха в Бургас все пак се състоя. Внесена беше докладна, която съдържа част от въпросите на несъстоялия се референдум. В нея нея се настоява качеството на въздуха да бъде проследявано от независима лаборатория.

Константин Бачийски поиска да се вземат паралелни мерки, за да има ефект от наемането на международна лаборатория. "От РИОСВ казват, че всичко е в нормата, а в същото време се подават стотици сигнали от граждани. Или не се изследват веществата, които са причинили замърсяванията, или нормите им са по стандарт, но причиняват дискомфорт". Според Бачийски трябва да бъдат променени параметрите, които в момента са определени като допустими за различните замърсители. Това може да стане с действията на местната администрация и с одобрението на министъра на околната среда.

Твърдите частици в мръсния въздух отнемат години живот

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 години. До този извод стигнаха учени от Института за енергийна политика на ...

В залата бяха изложени различни мнения и по отношение на това, кои са замърсителите на въздуха.

"Да не се окаже, че това са колите и дървата за отопление", запита Кирил Начев от ПП "Средна европейска класа" и добави, че "Кроношпан" и "Лукойл" може би са само капката в чашата, която е препълнена". Според него и други съветници, референдумът се политизира.

Кметът на Бургас Димитър Николов също коментира проблема. Николов припомни, че градоначалниците по закон нямат правомощия да налагат санкции за мръсен въздух. Той поиска общинските съветници да го подкрепят, за да може да се направят повече промени в Закона за атмосферния въздух. Кметът настоява парите от глоби за замърсен въздух да остават в населено място, а не да се вливат в републиканския бюджет, както е сега. Той призна, че е отказал на трима големи инвеститори заради токсично производство. Едното предприятие е за бял силикон, а другото за азбест. И двете вещества са силно отровни и причиняват сериозни здравословни проблеми.

В крайна сметка общинските съветници решиха, да бъде сключен договор между община Бургас и независима международна лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух. Тя ще предоставя пълен анализ за качеството на въздуха.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители