Задържане на престъпник с куче демонстрира МВР - Кюстендил (ВИДЕО+ СНИМКИ)

23426
Задържане на престъпник с куче демонстрира МВР - Кюстендил (ВИДЕО+ СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
Днес от 11:00 часа се проведе демонстрация на Специализираното тактическо звено за бързи действия към ОДМВР - Кюстендил. Демонстрационното занятие се организира на стадион "Осогово" и бяха поканени всички заинтересувани граждани.

Служителите на МВР Кюстендил представиха различни ситуации от тяхната работа – тактическо задържане на МПС и задържане на пътуващите след преследване, задържане на извършители на престъпление с помощта на служебно куче, преследване с коли, оборудване, защитни средства и въоръжение, ползвани от полицаите.

Служителите на реда демонстрираха залавяне на престъпник след преследване, задържане на престъпник с помощта на служебно куче. Кампанията се организира по повод предстоящия Празник на полицията, който ще бъде отбелязан на 8-ми ноември.

В първата част на демонстрацията бяха представени ситуации, в които служебните кучета помагат на гражданите. В следващия етап на демонстрацията беше представена презентация на автомобилите и системите, с които разполага МВР в служебните автомобили, и в третата част – най-интересната за децата, беше демонстрирано преследване на извършител на престъпление от групата за бързи действия.

Сценария, по който бяха задържани лицата, беше следният – полицаи изпълняваха патрулно-постова дейност по охрана обществен ред. При подаден стоп сигнал от служители на МВР, автомобилът с нарушители не спря. Полицаите уведомиха оперативната дежурна част към съответното районно управление. Последва преследване, при което имаше и стрелба. След което беше уведомена дежурната част, се формира група за бързо действие. Зрителите на демонстрацията видяха на практика самото задържане, което се извърши от служителите на групата за бързи действия.

Служителите на МВР използваха личното си огнестрелно оръжие и при задържането установиха кои са арестуваниуте. Полицаите извършиха оглед на автомобила – при отварянето на багажника, служителят на реда провери за скрит човек там или за други незаконни материали. Двете лица, които бяха причина за задържането, бяха арестувани съгласно действащото право и бяха отведени за продължаване на работата с тях в районното управление.

Цацаров мълчи за скандалните поправки в НПК, с които арести ще бъдат държани в тайна

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира скандалните предложения на правителство за поправка на Наказателно-процесуалния код...

Целта на демонстрацията беше запознаване на хората с начина, по който отреагират служителите на МВР, когато има извършено тежко престъпление. Ученици от повечето училища в града присъстваха на демонстрацията и бяха впечатлени от работата на МВР, като приветстваха всичко с бурни възгласи. В демонстрацията се включиха общо 10 от служителите на ОДМВР - Кюстендил, които обясниха, че кучетата се използват много често в такива ситуации.

"Кучето се включва и в единната разтановка, може да го видите и пред дискотеките в града – петък и събота, така че използваме ги максимално рационално", обясниха полицаите

“Важността на тези демонстрации е да се запознае обществеността с действията на служителите и с какви технически средства разполагат при задържането и установяването на извършители на престъпление. За децата може би това ще бъде най-интересно, тъй като ще наблюдават демонстрация при задържане на правонарушител от служебните кучета, а след това както каза директорът – установяване на лица при извършване на престъпление и задържане от отрядите за бързи действия", каза специално за Actualno.com комисар Васил Паргов, началник отдел “Охранителна полиция“ на ОДМВР – Кюстендил.

“Кучето, което видяха зрителите в демонстрацията, е взето от база в София. Поради факта, че в Кюстендил имахме недостиг на патрулно-следово куче, те ни го подариха. С него съм от една година обучено е да изпълнява патрулно-постова дейност, задържане на нарушители, охрана на масови мероприятия и на масови безредици, работа по следа срещу извършители на престъпления, които имат по тях лични вещи или някакви следи с цел за намиране на нарушителите. Кучето е на 2 години и 9 месеца. Най-вече го използваме за задържане на нарушителите, което ще видите като част от демонстрацията", разказа полицай Радослав Златков.

Тихомълком остана една крачка до това при арест на дете родителите да не знаят 24 часа

Леко, тихомълком и без много шум – така вчера, 25 октомври, на първо четене преминаха две много опасни промени в Наказателно-проц...

Акциите, в които е участвало кучето, към момента са 4 – 2 акции в София и 2 в Кюстендил - при специализирани полицейски операции.

Оръжията, които демонстрираха служителите на МВР, са автомат "Калашников" и същевременно личните оръжия на групата за бързи действия.

“Има много реални ситуации при които се задържат лица със стрелба. Имаше подобен случай, който беше отразен медийно - в Рила – където се бяха барикадирали в къща. Тогава служителите на ОДМВР – Благоевград подадоха сигнал и на място действаше както нашата група, така и група за бързо реагиране от град София", завърши комисар Васил Паргов.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители