1000 българи бедстват в Игуменица заради блокадите

11263
1000 българи бедстват в Игуменица заради блокадите

Над хиляда българи стоят са блокирани дни наред на пристанището в Игуменица, Северозападна Гърция, съобщава БНТ. Много от тях са там от близо седмица, като всички са принудени да спят по колите си. Хората описват положението си като на истински заложници. Те разказват как гръцки трактори на протестиращи фермери са блокирали пристанището в Игуменица и обратният път към България им е отрязан.

Така пътуващите се оказали в капан и са принудени да живеят на паркинг. "Гърците от сряда вечерта са обявили стачка, спират и блокират абсолютно всички фериботи до Италия. С това ние сме блокирани тук. Разбрахме на другия ден, че границата е затворена за България, не можем да се върнем от Гърция в България и де факто ние сме принудени тук да стоим и да чакаме, да си загубим работата в чужбина", разказва по телефона Мария Бонева - българка, блокирана на пристанището в Игуменица.

Гръцките фермери пак плашат да блокират границата ни

Селскостопански работници от северна Гърция са решени да блокират граничния пункт Промахона-Кулата, за да привлекат вниманието на пра...

Сънародниците ни пътуват предимно за Италия, Испания и Малта. Разказват, че вече 5 дни нямат елементарни хигиенни условия. Притесняват се най-вече, че храната и парите им свършват. "Ние стоим пет дни, нямаме баня. Тук е пълно с малки деца, има и бебета, има бременна жена. Аз не знам, не знам към кого друг да се обърна. Звънях във Външно министерство, звънях в посолството, в консулството. Никой не ми вдига телефона, за да се оплача и да си потърся човешките права като една българка, която си плаща в България данъците", обяснява Мария Бонева.

От Външно поеха ангажимента да се свържат с бедстващите и да окажат помощ чрез българското консулство в Солун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com