1500 българи са болни от рак заради работа

8775
1500 българи са болни от рак заради работа
Снимка: iStock/Guliver

1498 са случаите на професионални ракови заболявания у нас. Това сочи доклад на Международната организация по труда за 2017 г.

Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания, цитира европейската статистика националният секретар по безопасност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов. Той припомни, че в ЕС на всеки час умират 10 души от рак, свързан с работата, а 200 000 души умират всяка година от професионални заболявания. През 2035 г. се очаква те да бъдат 185 000. У нас през последните години липсват данни за професионалните ракови заболявания, обясни още експертът, цитиран от в. "24 часа".

Здравната каса ще заплати реалното лечение на всеки пациент с онкологично заболяване

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. Това става ясно, след като ...

По-голямата част от професионалните ракови заболявания са свързани с използвания в миналото азбест. Атанасов обясни, че когато азбестът е пресован, не е страшно, но когато се реже от непрофесионалисти, рискът от онкозаболяване е много голям. В Русе пък само два са регистрираните случаи за поискано разрешение за рязане на азбест.

КНСБ ще настоява до 17 януари 2020 г да се въведе Директивата за защита от 26 канцерогени и мутагени. Сред тях са опасните за здравето - кристален силициев диоксид, прах от твърда дървесина, хром VI, отработени газове от дизелови двигатели и етилен дихлорид.

Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в Европейския съюз. От синдикалната организация ще искат при въвеждането й работодателите да бъдат длъжни да събират данни за опасните вещества и безопасна грижа за работниците, процедури за измерване на граничните стойности и здравно наблюдение на работниците.

Металургията крие риск от развиване на рак на белия дроб или на черния, докато селското стопанство - на рак на кожата.

СЗО: Почти 9 млн. души умират ежегодно от онкологични заболявания

Световната здравна организация алармира днес, че близо 9 млн. човека по света умират всяка година вследствие на ракови заболявания, пов...

Над 100 химични агента са опасни за здравето в офиса. Най-опасен е климатикът, когато не се чисти, микроорганизмите могат да доведат до алергии или дихателни заболявания. Мокетите, тонерът и почистващите препарати на работа също влияят на здравето ни, обясни експертът.

В България смъртността вследствие трудова злополука е 3,6 на 100 000 заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател, обясни още Атанасов. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 000. У нас на 100 000 работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 000. Според експертът у нас трудовите злополуки се крият, защото за тях не се плаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com