25% от българските деца живеят в чужбина

11366
25% от българските деца живеят в чужбина
Снимка: Getty Images / Guliver

Броят на българските деца в чужбина е над 200 000. На практика, близо 20-25% от българските деца са родени или емигрирали с родителите си. Стряскащите данни четем в Протокол № 7 от заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Заседанието на комисията е проведено на 11 октомври 2017 г. с дневен ред първа точка: Представяне, обсъждане и гласуване на законопроект за изменение и допълнение на закона за българското гражданство, № 754-01-49, внесен от Андон Дончев и група народни представители на 29 юли 2017 г. Заседанието на комисията е водено от председателя Андон Дончев.

Самият той съобщава факта, който отдавна знаем, че постоянно се увеличава броят на българите, живеещи зад граница.

„Поне 2,5 млн. души са зад граница, като само в Европейския съюз са над 750 000. По данни от заседания на Комисията по политиките на българите в чужбина на 43-то Народно събрание е установено, че само в периода от месец май 2014 до месец май 2015 г. са дадени ЕГН на над 19 000 български деца, родени в чужбина, на които са съставени актове за раждане в Република България и същите са вписани в регистъра на населението. Това е информация от национална база данни „Население” и от проверките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, информира комисията Андон Дончев, цитиран от БГНЕС.

Става ясно, че Националният статистически институт посочва, че през последните 10 години в чужбина се раждат средно по 9000 деца годишно. На практика, близо 20-25% от българските деца са родени или емигрирали с родителите си.

По данни на НСИ, през 2016 г. са родени 65 084 деца от двата пола. През същата година от България са имигрирали 9254 души, от който 1732 деца и младежи. Или близо 3% от децата, родени в България, напускат всяка година страната, което допълнително усложнява обстановката, съобщава още Дончев.

На базата на тези данни можем да предположим, че броят на българските деца в чужбина е над 200 000. Подобна информация бе изнесена наскоро и от министъра на образованието и науката. Това са децата без тези, които са по произход родени там, и тези, които не си вадят актове за раждане в България, както и тези, който нямат деклариран настоящ адрес. Това е една неумолимата реалност. По същество имаме една друга България, която е зад граница, подчертава Дончев.

А какво се случва с българчетата зад граница? Например в Испания общият брой българските граждани, по данните на тяхната статистическа институция, е около 170 000 . От тях деца, на ученическа възраст, са 24 000, като по-малко от 10% от тях посещават български училища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com