3 града в България дишат най-мръсен въздух, в София ситуацията била добра

9183
3 града в България дишат най-мръсен въздух, в София ситуацията била добра
Снимка: Havas

Най-мръсен въздух в България дишат жителите на Видин, Монтана и Горна Оряховица. Именно в тези градове е отчетено най-сериозно превишаване на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Столична община ще регламентира качеството на горивата за битово горене

Столична община ще предложи законодателни промени, за да регламентира нивото на качествата на горивата за битово горене, тъй като в мом...

„За последните две години резултатът от измерванията в в София е добър. Имаме добър резултат и в други големи градове. С най-нисък резултат са Видин, Монтана и Горна Оряховица, където са отчетени най-сериозни превишения на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух. Но провеждаме много активна дейност, за да намерим конкретни мерки, които да доведат до решаване на проблема“, отбеляза още той.

По думите му днес в Брюксел се е провела експертна работна среща между експерти на Министерството на околната среда и водите и експерти на министерствата на енергетиката, на икономиката, както и с представители на Столична община и на още няколко общини.

„В петък започва голяма национална конференция, също посветена на въздуха. А през февруари 2018 г. ще има и международна конференция, която се организира от Председателството на Съвета на ЕС на България и Европейската комисия, за въздуха. Другата седмица на 28 ноември пък ще имам среща на политическо ниво с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще водя заместник-министрите, чиито експерти днес са в Брюксел. Така че всичко това са активности, търсещи решения, които да доведат да решаването на проблема с чистотата на въздуха. Разбира се, няма как да очакваме това да се случи за една нощ. Това е процес, който трябва да продължи“, обясни министър Димов.

Димов обяви резултатите от извънредна проверка за качеството на атмосферния въздух в София, извършена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в периода 13-20 ноември 2017 г. За проверката бяха избрани четири места в София с различен тип отопление и автомобилен трафик, за да бъде направен сравнителен анализ. Мобилни станции на ИАОС бяха разположени в „Младост“ и „Студентски град“, които са предимно на централно топлоснабдяване, кв. „Бояна“, който е с преобладаващо отопление на въглища и дърва, и типичен пункт с натоварен транспорт на бул. „Ал. Стамболийски“. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Съдът реши - ИАОС да покаже почасовите данни за въздуха в София

Почасовите данни за качеството на въздуха в София в периода 2013 - 2016 година трябва да бъдат предоставени от Изпълнителната агенция п...

„Наблюдавани са основни замърсители като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици (ФПЧ), които са основният проблем в градовете“, обясни министър Димов.

„Навсякъде показателите бяха в норма, с изключение на кв. „Бояна“, където на 17 ноември имаше до 2 пъти превишение на нивото на ФПЧ, засечено в периода 17-23 ч. Това показва, че основният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което потвърждава нашите наблюдения“, каза министърът.

Въздухът в столицата става по-чист през последните години, посочи министър Димов. Той изнесе и сравнителни данни за 2014 и 2016 г., според които преди 2 години само в една постоянна станция в София е имало по-ниски средногодишни показатели на нормите за ФПЧ. Докато през 2016 г. вече почти всички станции отчитат показатели под нормата. „В броя на превишенията също се вижда много ясно понижаване на замърсяването в София“, каза още Нено Димов.

По повод сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в някои софийски квартали министър Димов съобщи, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги мерки. Той бе категоричен, че нерегламентираното горене на гуми или дрехи втора употреба е недопустимо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от подобни дейности, предстои затягане на контрола от страна на общинските власти. „Ще търсим ефективни решения, разчитаме и на активността на гражданите“, заяви министърът.

Ще се готви законова забрана за първа регистрация на технически неизправни коли

Ако една кола няма маслен филтър, не може да върви. Ако един автомобил е технически неизправен, не трябва да получи разрешително от КАТ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com