3 ВиК дружества обединиха усилия за отстраняване на голямата авария в Хасково

3448
3 ВиК дружества обединиха усилия за отстраняване на голямата авария в Хасково
Снимка: vikholding.bg

Голямата авария в Хасково, която остави почти целия град и още 6 населени места без вода, беше отстранена с дълга 2 метра и тежаща около 500 кг чугунена тръба с диаметър DN700.

20 специалисти от три ВиК дружества – Хасково, Бургас и Стара Загора впрегнаха усилия, за да решат проблема и да възстановят водоснабдяването на населението. Операцията отне 36 часа. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Тежката авария възниква около 14 часа на 21 септември при пускането на помпена станция „Ябълково”, която е била временно спряна заради планов ремонт на EVN. Заради високото налягане на водата и дългата експлоатация на тръбата пропада бетонен опорен блок, а водата компрометира гуменото уплътнение между големите чугунени тръби. Аварията се случва под земята.

Техническите екипи на ВиК-Хасково веднага започват работа. Разкриването до тръбата отнема 4 часа. Установено е, че компрометираната тръба е с много рядко фи и материал. След свързване с всички доставчици, с които водното дружество работи, както и други снабдители, че в Бургас имат точната резервна тръба с нужния диаметър и размер. Управителите на ВиК-Хасково и Бургас – Борис Бусаров и Ганчо Тенев организират пренасянето на тръбата и други резервни части със специализирана техника. 

Бусът с 2 тона резервни компоненти потегля рано сутринта на 22 септември от морския град. Заради специфичния товар се движи бавно и по обяд пристига в Хасково. През това време, аварийните екипи на ВиК-Хасково заедно с пратените от Вик-Бургас и ВиК-Стара Загора допълнителни технически екипи вече работят на мястото на аварията. Специалистите от Града на Богородица демонтират авариралите части в Деня на Независимостта. С пристигането на резервните части екипите от 3-те ВиК дружества се захващат с напасването на тръбите, което продължава до полунощ. 

Авария остави хиляди без вода във Варна

Авария остави хиляди без вода във Варна. Засегнати са абонатите в части от местностите "Изгрев", "Акчелар", "Бриз", "Свети Никола", "Тр...

С общи усилия аварията е отстранена, а водоподаването е възстановено към 2 ч. на 23 септември – преди обещания от управата на ВиК-Хасково краен срок.

Сега на дневен ред в града е темата става ли за пиене водата. Три водоноски бяха обеззаразени, дезинфекцирани и разположени на различни места в града. Очаква се утре още водоноски да бъдат поставени на допълнителни локации. Препоръката на Районната здравна инспекция е водата да не се използва за пиене и готвене поне до началото на октомври, когато постоянният мониторинг на водата в Хасково ще покаже дали всички показатели са в норма. РЗИ предупреди, че заради аварията има риск от повишаване на нивата на уран във водата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com