30 - 40% от хотелите в Банско затварят през лятото

19853
30 - 40% от хотелите в Банско затварят през лятото

Сезонните хотели в Банско започнаха да затварят врати и да освобождават персонал. Преди дни два четиризвездни хотела хлопнаха кепенци, до края на месеца се очаква и други да ги последват.

"Като цяло последните месеци бяха силни и имаше досататъчно посетители. Но през пролетта и лятото много от обектите предпочитат да не работят, за да спестят разходи. Банско все още се приема основно като зимен курорт, през лятото има посетители, но недостатъчно, че да покрием разходите си", обясняват от браншовите туристически асоциации в градчето, предаде Стандарт нюз.

Повишена лавинна опасност в Пирин

Само ниските части на Пирин планина предлагат към момента подходящи условия за туризъм, съобщиха от Планинска спасителна служба - Банск...

Между 30 и 40% от хотелите в градчето са сезонни и затварят от края на март до средата на ноември. Заедно с това те освобождават и работниците, които поемат към морските ни курорти.

"Имам 200 легла и 50 човека обслужващ персонал. Месечно давам по 50 000 лева само за заплати. През лятото разходите също са много. Само за басейна се харчат средно по 15 000 лева за ток и поддръжка. Така че калкулацията показва, че един голям комплекс спестява по около половин милион лева през летните месеци", даде пример собственик на четиризвезден хотел в зимния ни курорт.

През следващите месеци предстои и хотелите, които работят целогодишно, да намалят работната ръка и да освободят част от наетите служители.

А поне 40 обекта няма да работят в продължение на седем месеца.

Ски сезонът в Банско ще продължи до 6 април

На ски центъра в Банско натрупа 30 см. нов сняг през уикенда. Всички писти са перфектно обработени и готови за скиорите, предаде БГНЕС....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com