30% от българите искат аут от НАТО, 1/4 не биха защитили нападнат съюзник

4511
30% от българите искат аут от НАТО, 1/4 не биха защитили нападнат съюзник
Снимка: Getty Images

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено през ноември 2022 г. То бе публикувано в сайта на НАТО в края на март 2023 г.

От графиките с обобщените данни се вижда, че 51% от респондентите в България са отговорили със "съгласен съм". 18% от българите са с неутрална позиция, 6% не знаят, а една четвърт от анкетираните – 25% - заявяват, че няма да защитят нападната членка на Алианса.

Само една страна - Исландия - би оказала по-малко подкрепа от нас (49%). Албания в случая е "шампион" - 96% от хората там биха искали да защитят съюзник в случай на атака. Общо 69% от всички анкетирани в НАТО биха искали държавата им да действа именно по този начин.

Проучването показва, че много повече българи биха искали държавата им да бъде защитена от страните от НАТО, ако бъде атакувана. 68 на сто са съгласни, 11% не са, а над една пета или не знаят, или остават неутрални.

В НАТО 75% от всички респонденти биха искали Алиансът да защити страната им в случай на нападение. Албания отново е с най-висок процент – 99 на сто, а с най-нисък е Черна гора – 54%.

61% от членовете на Алианса смятат, че участието на страната им в НАТО прави атака от друга държава много по-малко вероятна. 57% от българите са съгласни с това твърдение, колкото германците, гърците и жителите на Северна Македония. 22% от българските граждани не се съгласяват. 92% от албанците считат това за факт, а на другия полюс са САЩ с 54%.

70% от гражданите на държави членки на НАТО заявяват, че ще гласуват страната им да остане в Алианса, ако се проведе такъв референдум. Това е много по-висок процент спрямо предходното подобно проучване от 2021 г. (62%). 11% биха предпочели да напуснат пакта.

Тук България е сред страните с най-малка подкрепа за членство в НАТО – 55% казват, че биха искали страната ни да остане в пакта, а цели 31% са на противоположното мнение. Само Черна гора е с по-лош резултат – 32% недоверие, а Словакия е като България – с 31%. Полша е на първо място по подкрепа с 89%.

74% от всички анкетирани смятат НАТО за важен фактор в бъдещата сигурност на страната им. 37% от българите смятат Алианса за „много важен“, а 29% - за „донякъде важен“. Общо 15 на сто твърдят, че не е много важен или че изобщо не е ключов.

По-малко от половината българи – 47%, се чувстват защитени в страната си. 39 на сто отговарят, че не чувстват сигурност. Най-сигурни са в Исландия (79%), а на другия полюс е Турция, където 54 на сто от гражданите изразяват несигурност.

От данните става ясно още, че българите са сред членовете на НАТО, които най-добре познават Алианса – или поне така твърдят. 26% отговарят, че знаят много добре как функционира съюзът, а 47% знаят добре. Румъния и Турция са пред нас в това отношение.

46% от българите имат позитивно мнение за Алианса, а 31% - негативно.

От проучването става ясно още, че 63 на сто от всички членове на НАТО имат негативно отношение към Русия - агресора във войната в Украйна. 14 на сто са на другия полюс. 45% от анкетираните са негативно настроени към Китай, а 19% - позитивно.

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на НАТО, плюс Финландия и Швеция. Общо 39% от българите подкрепят помощта за Киев във войната, започната от Руската федерация, да продължи. 55 на сто са тези, които или силно се противопоставят на подкрепата за Украйна, или по-скоро са против.

ОЩЕ: Българите най-малко подкрепят Украйна в ЕС, 40% харесват руските медии

Проучването е проведено в периода 7 – 29 ноември 2022 г., като са проведени общо 30 993 интервюта с пълнолетни граждани. Във всяка държава са анкетирани 1000 души, с изключение на Албания, Черна гора и Северна Македония (500). Статистическата грешка е +/- 3%.

Графики: Nato.int

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com