40-ия български военен контингент се включи в мисията на НАТО в Афганистан

16357
40-ия български военен контингент се включи в мисията на НАТО в Афганистан
Снимка: Министерство на отбраната

Тържествен ритуал по изпращането на 40-ия български военен контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан се проведе на летище Пловдив.

„Отчитам като успех осъществяването на ротацията по план, тъй като успяхме да опазим контингента здрав в тази сложна епидемиологична обстановка“, отбеляза зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че в началото на епидемията е извършен анализ както в Българската армия, така и по линия на командната структура на НАТО и в съответните органи, отговорни за мисията. „Военнослужещите бяха отделени във военно-почивната база в с. Рибарица и прекараха 14 дни в строга карантина“, припомни вицеадмиралът и поясни, че благодарение на предприетите мерки за опазване на здравето и за недопускане на потенциално разпространение на COVID-19, контингентът заминава в пълен състав и в добро здраве след преминаване на съответните тестове.

САЩ намаляват военния си контингент в Афганистан

Временно изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан увери неспокойните натовски съюзници, че всяко изтегляне ...

Замл-началникът на отбраната изтъкна, че към момента обстановката в Афганистан по отношение на разпространението на коронавируса е спокойна, но контингентът е снабден с необходимите предпазни средства и добави, че мерки се вземат и от командването на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. 

В Афганистан текат вътрешно-политически процеси и всички възможни сценарии, които могат да имат влияние върху мисията, са отчетени“, увери вицеадмиралът и изрази надежда, че обстановката в страната ще бъде нормална, ще спазим ротацията и след 20 април ще посрещнем успешно у нас 39-ия български контингент.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия, съобщиха от Министерството на отбраната.

40-ят български военен контингент е със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В състава му са включени до 160 военнослужещи.

160 наши военни отиват на мисия в Афганистан

С тържествена церемония на 2 май изпращаме 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com