46 населени места у нас вече са с режим на тока

13406
46 населени места у нас вече са с режим на тока
Снимка: iStock

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление.

В Лесичово то ще работи само 2 часа сутрин и 4 часа вечер. Ограничението се налага заради тройно по-високите разходи за електроенергия. Последната сметка, която получила общината, е на стойност 26 000 лева. Режимът е съобразен с нуждите на местното население, обясниха от местната управа пред Нова Телевизия.

Осветлението в общинския център и шестте селища там ще се пуска между 5,30 и 7 часа сутринта, а за вечерта светлият диапазон е между 18,30 и 23 часа, обясни зам.-кметът Веселка Милкова. По думите й периодите са избрани на база на анализ за времето, в което повече хора се нуждаят от осветление. Заради тъмните улици местните магазини вече започнали да съкращават работното си време. Трите училища и двете детски градини пък ще трябва да ограничат консумацията на електроенергия. Зам.-кметът каза, че трябва да намалят времето, в което включват парното и климатиците. 

Във Вълчи дол сметката е над 50 000 лева - отново три пъти по-висока в сравнение с месеците преди шоковото поскъпване на тока.  

Кметът на общината Пепа Пенчева заяви, че сметката за тока, ползван през ноември месец е била над 20 000 лв., а за декември - над 40 000 лв.

"С междинното плащане и компенсацията реално плащаме над 58 000 лв. Токът в града ще бъде спиран от 00:00 ч. до 5:30 ч., а в селата електричество няма да има от 21:30 ч. до 5:30 ч.", заяви тя. Община Вълчи дол е с 21 съставни селища, 22 с Вълчи дол. Пенчева се опасява, че по този начин се създават предпоставки за битова престъпност. "Досега беше намалена до минимум, но сега съм притеснена, че ще се увеличи", заяви тя е ефира на Нова телевизия.

В община Дългопол и 16-те й села повече от седмица са въвели режим на тока.

Режим на тока в два града у нас заради високите цени

В два града в Североизточна България и околните села се въвежда режим на тока. Причините са непосилно високите сметки за местните общин...

Общините настояват за по-високи компенсации от държавата. Масово обмислят въвеждане на режим за уличното осветление, тъй като то заема около 90% от разхода за ел.енергия на местните власти.

Опасността градове и села да останат на тъмно за неизвестен период от време е реална. В няколко общини, макар и малки, режимът вече е факт.

И това се случва за пръв път от около 20 години насам.

Общините са на различен етап от предприемането на крути мерки, защото някои са имали доскорошни договори на цени, които не са могли да предоговорят при последните поръчки. Други в момента правят разчети, а видно при трети решенията са взети и спират уличното осветление.

Всички разчитат на държавата по-бързо да проведе среща с Националното сдружение на общините и да поеме субсидирането на този разход, тъй като общините не разполагат с възможности да компенсират тройното увеличение на сметките.

Северна България пред режим на тока

Високите сметки за електроенергия затрудниха малките население места в Северна България. От понеделник режим на тока се въвежда в общин...

Пред Actualno.com преди седмица кметът на Кюстендил също заяви, че ако не получат подкрепа от държавата, ще спрат уличното осветление.

В Смолян не смятат да прибягват до тази мярка. Кметът каза, че се въздържат от въвеждане на режим с аргумент, че за тях здравето и безопасността на хората е на първо място. 

В Девня също не допускат опция за спиране на уличното осветление, каквото и да коства на местната управа.

В Тетевен обаче обмислят тази възможност.  

В Горна Оряховица досега за ток плащали около 660 000 лева годишно, при новите разчети излиза, че им трябват над 1,7 млн. лв., което е непосилно на фона на 5 млн. лева приходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com