5 милиона туристи са посетили България до юли месец, 13% ръст на приходите за полугодието

2709
5 милиона туристи са посетили България до юли месец, 13% ръст на приходите за полугодието
Снимка: БГНЕС

5 милиона туристи са посетили България за първите седем месеца на годината, увеличението е над 7%.

Приходите за първата половина от годината са с 13% повече в сравнение с миналата, обобщиха от туристическото министерство, цитирани от БНТ.

От черноморските курорти вече обобщават и резултатите от активния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и кадрите.

България е втората най-популярна дестинация за полските туристи

България заема второ място в класацията за най-популярни дестинации, които поляците избират за лятната си ваканция, съобщава електронно...

Курортите отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт", отбелязват от Регионалната туристическа камара.

На север отчетеният ръст е по-голям. Атанас Карагеоргиев, хотелиер в „Светите Константин и Елена" прогнозира до 7 процента ръст, а в градските хотели при записванията дори за септември има увеличение спрямо миналата година от 15 на сто, отчита Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Проблемът с кадрите остава един от най-сериозните, признават и двамата.

"Там, където успяхме да решим въпроса, го решихме с помощта на студенти от Украйна. Няма алтернатива. Категорично, няма алтернатива. Нашите деца заминават, те са на Терминал 2", коментира Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите допълва: "Все още не сме слезли до дъното, тепърва предстоят най-тежките ни моменти с персонала. Засега, специално с градските хотели по-добре се справяме, нямаме кой знае какъв проблем."

Във Варна и курортите картината е пъстра - записванията по интернет водят все повече екзотични гости от Южна Корея, Япония, Индия. Увеличение има при англичани, руснаци, гърци, чехи, поляци, македонци. Всеки гост е оставил средно 48 евро на вечер в града и 86 евро - в Златни пясъци, което от бранша преценяват като сравнително добра цена.

400 000 туристи посетили България с Thomas Cook

Броят на туристите, посетили България с Thomas Cook, една от водещите световни компании за туристически пътувания и почивки, се очакв...

"Можем да кажем, че лято 2017 не приключва. Повтарям - не приключва. Октомври месец за Варна специално със записвания имаме ръст над 10 процента спрямо миналата година", допълва Косев.

Подобрената инфраструктура и навлизането на нискотарифните авиокомпании постепенно приближават Варна към целта да стане град за туризъм през четирите сезона, казват още от бранша.

В момента в града се застъпват последните екскурзионни туристи и първите бизнес и конферентни гости. За разработването на възможностите браншът организира на 27 септември Черноморски туристически форум, а от 29 ноември кани на най-голямото туристическо изложение „Турекспо - дестинация Варна", където различните фирми в сектора ще могат да се договарят директно за следващия сезон.

40 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас.

"Една Русия, която за сезон 2017 е изпратила 285 000, а през 2016-а е изпратила 320 000 чуждестранни свои граждани. И това е един спад от 17.8%", коментира Иван Иванов - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Половин България е почивала на Черноморието, 17% са отишли в чужбина

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това лято. Вече над 1,3 млн. пъ...

Минимално увеличение в броя на туристите това лято отчитат и от частния сектор.

"Ръстът, който отчитаме - понеже си говорим помежду си - е от порядъка на 1 до 2, 2.5%, но ако ние не работим здраво, не преразгледаме собствената си политика по отношение на външните ни контрагенти, ако не направим така - в България действително ние, хотелиерите и държавата, да инвестираме в реклама, в подготовка на кадри - ще си останем на опашката. Всичко останало е приказки на пазара, аз поне съм реалист и от 35 години правя само туризъм", заявява Георги Мицов, управител на хотел.

Инвестиция в оборотните пазари, ред и спокойствие в курортите, подготвени кадри, които владеят чужди езици и облекчаване на визовата политика - това са основните пунктове, върху които трябва да се съсредоточи родния туризъм, споделят хотелиери.

"Има нови пазари, където нашите нови клиенти и контрагенти са затруднени - говоря за старите пазари като Русия, за нови пазари като Китай, Ирак, Иран. Това са дестинации, в които има вече сериозна средна класа. Също и Индия - ние тази година превъртаме доста групи от Индия - изключително сериозни контрагенти. Има вече средна класа, има вече достатъчно пари, тези хора имат необходимостта да опознаят света, само че когато ние налагаме затруднения във визовата политика и получаването на визи, това отблъсква нашия потребител и той отива в Гърция или Турция", казва още Мицов.

"Това, че една от най-оборотните нискотарифни авиокомпании отваря 10 постоянни дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава надежда за по-добри показатели в туризма догодина. Въпреки това трябва сериозно да поработим, за да достигнем показателите, които имаше Балкантурист", коментират от бранша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com