7 месеца след анонса, одобриха проекта за два медицински хеликоптера

2519
7 месеца след анонса, одобриха проекта за два медицински хеликоптера

Близо 20 млн.лева ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случай и кризи. Днес Управляващият орган на Оперативната програма одобри проектното предложение на Министерство на здравеопазването, съобщава БГНЕС

С проектът за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.

Одобрен е проектът за покупка на медицински хеликоптери

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма...

Проектното предложение предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.

С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух ще се осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне, в значителна степен, за спасяването на живота на пациенти в критично състояние, както и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.

Реализацията на проекта е част от политиката за обновяване и окомплектоване на системата на спешна помощ, казват от МРРБ и припомнят, че в момента с финансиране от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се изпълнява и голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

БГНЕС припомня, че през февруари бе съобще, че България ще закупи две хеликоптерни линейки с 20 млн. лева. Тогава министерството не си е постави крайни срокове по проекта.

Здравното министерство най-после купува медицински хеликоптер с евросредства

20 млн. лв. ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването от регионалното министерство. С тях ще може да купи хеликоптер...

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев уточни пред БГНЕС, че на базата на неговия опит доставката на хеликоптери отнема поне година и половина.

„Безкрайно щастлив съм, че успях да дочакам тази новина. Очевидно намеренията са да се случат нещата бързо. Предстои обаче страшно много работа в много аспекти, включително и организационни“.

България остана без хеликоптерна медицина заради тежката бюрокрация. „Военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители. Това обаче не е официалното лице на хеликоптерното спасяване По света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС. Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни, обясни още Нешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com