71-годишна осъди Община Асеновград заради падане на тротоар

5262
71-годишна осъди Община Асеновград заради падане на тротоар

71-годишна асеновградчанка осъди Община Асеновград заради падане на неподдържан общински тротоар, вследствие на което си счупила лявата ръка.

На 18.09.16 г. жената се движела по улица „Александър Стамболийски“ в града. Преминавайки покрай ОУ „Петко Каравелов”, в посока МБАЛ-Асеновград, асеновградчанката се спънала в издадени тротоарни плочки на разбития тротоар, паднала и се наранила. Наложило се да й помогнат да отиде до близкото лечебно заведение, тъй като не можела да стъпва на крака си. На следващия ден, при преглед, личният й лекар установил, че при падането са причинени фрактура на ръката и разкъсно-контузни рани на лицето и дясното коляно. Жената била прегледана и от съдебните медици. Те потвърдили, че вследствие на падането е счупен горен край на лява лъчева кост и са нанесени разкъсно-контузни рани по кожата на лявата вежда, горния клепач и устата.

Счупването наложило обездвижване на лявата предмишница от върховете на пръстите до горния край на мишницата и довело до трайно затрудняване движенията на ръката за срок повече от един месец. Известно време след инцидента, жената продължавала да получава болки в ръката и главата, както и световъртеж. С гипс й били обездвижени няколко от пръстите. Това довело до затруднение в обслужването. Пред магистратите 71-годишната асеновградчанка твърди, че се е наложило да наеме асистентка, която да й помага в обслужването, а това довело до „много неудобства и дискомфорт“.

Студ отблъсква актьорите от Асеновград

„Не очаквах, че Джон ще наеме толкова студен хотел!“ Поредната прекрасна тетарална постановка бе иронизирана с тази реплика...

В показанията си потърпевшата посочва, че като собственик на тротоара, Община Асеновград не е направила необходимото, за да го поддържа в добро състояние, което довело до падането на пострадалата. За нанесените неимуществени вреди и страдания тя поиска обезщетение в размер на 3 000 лева. В отговор Общинска администрация счита иска на жената за изцяло неоснователен. Оспорва да има връзка между действията на Общината и претърпените от пострадалата вреди. С оглед вида и характера на увреждането, градската управа смята, че искането е прекомерно завишено и се обърна с молба към Районен съд-Асеновград да го отхвърли.

Свидетелите по делото казват, че пострадалата действително се е спънала, паднала е и се е наранила в тротоарните плочки, които били разместени, неравни и повредени, не били циментирани и се „клатели”. В показанията се твърди, че непосредствено след инцидента жената заеквала, тъй като била уплашена. Опитала да се изправи, но не могла. Двама мъже й помогнали да стане и да отиде до болницата. Според Закона, ремонтът и поддържането на общинските пътища се осъществява от съответната Община. А в случая, настъпилите вреди са в резултат на бездействието й да отстрани повредата на настилката, се казва в документацията.

Общината има задължението да поддържа общинските пътища, което включва и задължението да отстранява нарушенията по елементите на пътя. В своето решение за определяне обезщетението, което Общинска администрация трябва да изплати на потърпевшата, Съдът в Асеновград взе предвид няколко обективни обстоятелства. За такива се считат възрастта на пострадалата – 71 г., причиненото от счупването на ръката обездвижване за повече от месец, необходимата помощ при ежедневното обслужване, настъпилите усложнения от травмата, свързани с липса на пълен обем на движение на горния крайник, както и вида и интензитета на изтърпените болки и страдания.

С оглед на всички обстоятелства и доказателства магистратите в града прецениха, че е справедливо за претърпените неимуществени вреди жената да получи 2 000 лева. Към обезщетенито отделно би следвало да се включат законната лихва от датата на инцидента и сумата от близо 600 лева за направените от асеновградчанката по делото разноски. Решението на районен съд-Асеновград подлежи на въззивно обжалване от страните пред Окръжен съд Пловдив, в двуседмичен срок от съобщаването му, чрез връчване на препис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com