X
 
 

72 години от жестокото убийство на Никола Петков

2360 2
photo of 72 години от жестокото убийство на Никола Петков
Снимка: БГНЕС
На 23 септември се навършват 72 години от обесването на Никола Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност.

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 74 години от първи...

На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 г. започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.

На 23 септември около 00.15 ч след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947 г. показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    През окт.1944 другаря Никола Д. Петков подписва Наредбата-Закон за Народния съд! И няколко години по-късно го екзекутират сътрапезниците му комунисти! Това потврждава поговорката "Който копае гроб други му - сам пада в него" и "който вади нож -от нож умира"! Иначе улицата, която започва от Централния Софийски Затвор е кръстен на баща му - Димитър Петков - Чолака (едноръкия) - кмет на София при реж виж още ›› има на Стамболов, по-късно министър на вътрешните работи! А и брат му Петко Д. Петков е убит 1924 г. като върл привърженик на режима на Стамбойски! Не им върви на Петкови при обвързването им със Стмбулджийте - Стамболов и Стамболийски! Пък и московлийте - комунисти!
  • Starija hush 1 Starija hush преди 4 седмици Профил на трол?
    Komunisti4eskite izrodi sa nai zestokite gadove.