73% от българите одобряват въвеждането на извънредното положение

6977
 73% от българите одобряват въвеждането на извънредното положение
Снимка: Правителствена пресслужба

52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. Това сочат данните от последното проучване на "Тренд", цитирано от БГНЕС.

73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Коронавирусът засегна 81% от работещите по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работни...

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. 66% посочват, че имат положително отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно. Отчитат сравнително по-високи нива на неразпознаваемост към тези лица.

Томислав Дончев е с положително отношение от 33% и с отрицателно 27%. Кирил Ананиев и Владислав Горанов са с по-високи дялове на отрицателно отношение за сметка на положителното. Корнелия Нинова е с 51% отрицателно отношение и със 17% положително.

Прогноза: До 66 000 жертви на COVID-19 във Великобритания до юли

Във Великобритания може да има до 66 000 смъртни случая от COVID-19 по време на първата вълна от настоящата пандемия, твърди ново изсле...

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че за тях европейските държави са закъснели с предприемането на конкретни мерки.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки. 67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към „затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора“. Само 15% не подкрепят тази мярка. 59% подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят. Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска. Близо 53% обаче посочват, че не ползват маски.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването. Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“, то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

12 нови случая на коронавирус у нас, общо са 577

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, к...

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com