Димитър Маргаритов: Внимавайте с резервациите за зимните празници

939
Димитър Маргаритов: Внимавайте с резервациите за зимните празници
Снимка: КЗП

Невинаги офертите за зимните празницит са толкова действителни, колкото изглеждат картинките и описанията, особено на предлаганите в интернет пакетни пътувания. Затова е много важно внимателно да ги проучим отрано, препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНТ. 

Той призова хората да не се поддават лесно на анонси с известен натиск, като например „остава само още една свободна стая“, „в момента още десет потребителя разглеждат тази оферта“ и т.н. „Това може да бъде трик, без да е нелоялна търговска практика, тъй като е възможно да има изрична уговорка, че въпросното място за настаняване не се предлага единствено в тази платформа, а тя предлага само определен брой стаи, които наистина може да са на изчерпване“,.

КЗП: Фокусираме се върху онлайн продажбата на ученически дрехи и пособия

"Следим за коректното обявяване на цените на ученическите стоки и комплекти“, обяви председателят на Комисията за защита на потре...

Обикновено пакетните предложения за Коледно-новогодишните празници съдържат доста допълнителни услуги. Понякога обаче потребители са се оплаквали при нас, че уж това би трябвало да е включено в цената, но се налага впоследствие да бъдат заплащани допълнителни суми за тези „екстри“. Това е нелоялна търговска практика, категоричен бе той.

По повод резервациите за 8 декември Маргаритов каза, че някои хотелиери или туроператори решават, че ще могат да си спестят част от услугите, които по принцип предлагат в съответните места за настаняване, защото става дума за големи весели компании, които невинаги са чак толкова претенциозни. „Имахме конкретни случаи през минали години, при които бързата реакция доведе до там, че на момента бяха решени проблеми. Например, с недостатъчно добре отоплени стаи, с опити да бъдат настанени повече хора в една стая“, припомни той.

Той разясни и правата при проблеми с пакетни пътувания на туроператори. „Има важни срокове, които са в полза на потребителите. Не може две седмици преди началото на пътуването да се променя цената и десетина дни преди тръгването да се променят съществените елементи в него – места за настаняване, транспортни средства, предвидени посещения на туристически атракции и т.н.“, даде пример той. „Ако обаче потребителят не може да замине поради свои причини, има вероятност да изгуби част от платените средства, тъй като туроператорът вече е ангажирал съответните хотели и тази причина не е достатъчно извинителна“, обърна внимание Маргаритов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com