Новини или novini: Картината на печата за 12 ноември

1847
Новини или novini: Картината на печата за 12 ноември
Снимка: iStock/Guliver

По традиция Actualno.com ви запознава с водещите новини от днешната преса.

Сега

Фонд "Земеделие" е наложил 38 млн. лв. глоби за къщите за гости, информира вестникът. Фондът твърди, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и за обещани, но неразкрити работни места. ДФЗ обаче отказва да съобщи кои са конкретните обекти и нарушители под претекст, че в момента вървели срокове за обжалване на актовете.

Труд

Забраняване на ел. тротинетките да се движат по тротоара е водещата тема за ежедневника. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качен за обществено обсъждане, с които се регламентира използването на индивидуални електрически превозни средства. Водачите на такива скутери задължително трябва да носят каска, а в тъмните часове на денонощието – светлоотразителна жилетка и да карат с включени светлини. Те трябва да се движи по велоалеите, а когато няма такива – най-близо до дясната граница на платното за движение.

24 часа

Интересна международна новина е сред водещите в медията. Русия извежда в орбита 20 спътника за дистанционно сондиране на Земята до 2022 г. Това разкрива заместник-директорът на отдела за навигационни космически системи в Роскосмос Валерий Заичко в рамките на конференцията "Съвременни проблеми на дистанционното сондиране на Земята от космоса" в Москва.До края на годината Роскосмос ще изстреля още един космически апарат "Електро-Л".

Монитор

Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително „закопчаните“ автомобили са 128 317, а за цялата 2018 г. са 152 011, сочи справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), изготвена за „Монитор“. За да се справи с проблема с неправилното паркиране, през 2018 г. от общината купиха 10 нови паяка. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирани коли струват 2,5 млн. лв. и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 г. са 13,8 млн. лв., като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от съобщенията през мобилните оператори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com