Новините: Най-важното за деня, 17 юни

6233
Новините: Най-важното за деня, 17 юни
Снимка: Lockheed Martin

Екипът на Actualno.com подбра за вас най-интересното от новините днес, 17 юни.

ОТ САЩ ОФИЦИАЛНО НИ ПРЕДЛОЖИХА ДОГОВОР ЗА ОСЕМ ИЗТРЕБИТЕЛЯ F-16

тделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това съобщиха от посолството на САЩ у нас.

НАД 100 СЕМЕЙСТВА ЗАПЛАШЕНИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ДОМ ЗАРАДИ ФАЛИТ НА ЗАВОД В РУСЕ

Заплашени да останат на улицата са над сто семейства след фалита на завод „Захар Био” в Русе. За покриване на задълженията ще бъдат продадени материалните активи, включително и ведомствените жилища, което притеснява хората, които от години живеят в тях, съобщи БНТ. Според доклада на синдика захарната фабрика е изпаднала в несъстоятелност заради наложените ограничения на европейския и световен пазар.

ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ:МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ВЕЩАЕ КАТАСТРОФА НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от евроизборите на 26 май, е трагичен", смята председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха, заяви той в сутрешния блок на Нова телевизия. Експертът все пак уточни, че проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори. Според него обаче не така ще стоят нещата на местния вот, където той прогнозира катастрофа.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: НА ГЕРБ ИМ ПРЕДСТОИ ВСИЧКО ТОВА, ПРЕЗ КОЕТО НИЕ МИНАХМЕ

"На ГЕРБ им предстои всичко това, през което минахме. Няма да им е леко." Това прогнозира лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Когато подавах оставката си, смятах, че така е морално и достойно. Дадох изход споровете в партията да се решат по най-добрия начин. По две причини я оттеглих. Моята грешка е, че не прецених правилно събитията. Започна търговия за БСП. Започнаха лобита, групи и бизнесмени да си правят планове, да си излъчват кандидати, започнаха да се притискат хората. Видях, че всичко, което правехме се разсипваше. Не допусках, че всичко това ще се случи. Втората причина бе реакцията на членовете и симпатизантите на партията", обясни още тя за оттеглянето на оставката ѝ.

ВИДНИ МАКЕДОНСКИ УЧЕНИ НЕ ПРИЗНАВАТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЗА БЪЛГАРИН

Твърд отказ да бъде признат Гоце Делчев за българин - това е гласът на учените от Северна Македония за момента. На първо място против е македонският историк проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история. Той е водачът на македонските учени в съвместната комисия по историческите въпроси, създадени на база Договора за добросъседство със Северна Македония.

ТОВА МОЖЕ ДА СРИНЕ "СИСТЕМАТА ЕРДОГАН"

Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на властта на Реджеп Ердоган. Битката е за добре напълнената хазна на града, която осигурява охолен живот на роднини на президента и свързани с него бизнесмени, пише Даниел Белут в анализ за Deutsche Welle. Истанбул е безспорният икономически център на Турция. В града на Босфора се създава почти една трета от БВП на страната (31%). Затова градската управа винаги разполага с много пари. Не е изненадващо, че в кампанията за кметските избори всичко се върти основно около парите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com