Опасност от зазиждане на защитени видове при санирането по държавната програма

2456
Опасност от зазиждане на защитени видове при санирането по държавната програма
Снимка: МРРБ

При санирането на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност има огромна опасност от зазиждане на защитени животински видове. За това алармират от фондация "Дивите животни".

"В контекста на реализирането на програмата, мерки за опазването на защитените видове диви животни, които населяват сградите, досега не са били предвидени. Това е и причината в договорите изпълнителите да няма никакви изисквания към тях в това отношение.

Нанков: Ако на вота се засегне санирането, ще докажем колко безпочвени са твърденията на БСП

Убеден съм, че и по време на вота на недоверие, ако се засегнат секторни политики като санирането, ще докажем колко безпочвени са твърд...

Но тази реалност става факт и след редица постъпили сигнали и очевидния риск за различните видове прилепи, които населяват жилищните сгради, са проведени срещи и разговори между релевантните институции и представители на неправителствения сектор, имащи за цел да очертаят адекватни бъдещи действия за спасяването на животните. За целта, работна група към МРРБ трябва да изработи мерки до края на годината,които да бъдат прилагани през следващата година", заявяват от фондацията.

"За съжаление, опасността за живота на тези защитени видове изпреварва административните и практически начини за тяхното спасяване, преди сградите да бъдат санирани, и това поставя хиляди представители на този вид в капана да бъдат зазидани живи и да умрат в агония.

Един конкретен пример за това как събитията изпреварват добрите намерения е случаят с бл. 71 на ж. к. "Изгрев" в гр. Бургас, както и околните блокове, които се санират или ще бъдат санирани. Въпреки усилията, след часове, едни доказано съществуващи животни ще бъдат зазидани живи в абсолютно нарушение на Закона за биологичното разнообразие и в пълното осъзнаване на този факт.

Подадени са сигнали до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов, министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков, кмета на гр. Бургас г-н Димитър Николов. Приложено можете да намерите и отвореното писмо до тях.

РИОСВ-Пловдив сигнализира прокуратурата за продажба на защитени видове в сайтове

В РИОСВ – Пловдив са получени множество сигнали за продажба на защитени видове животни в сайтове за безплатни обяви. За тях ведна...

В България всички видове прилепи са защитени. Те са елемент на биологичното разнообразие - неразделна част от националното богатство, чието опазване е приоритет и задължение за държавните и общинските органи и гражданите. Прилепите живеят не само в пещери. Много от тях ще намерите и в населените места, където обитават и сградите, заедно с нас. Те не представляват заплаха за хората, напротив - бидейки естествен регулатор на насекомите, те са изключително важни за нашето здраве и икономика. Опазването им е въпрос на спазване на националното и европейско законодателство", допълват още от фондацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com