Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов

4057
Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това става заради скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и съмненията около профилактиката на програма „Хоризонт“, която доведе до това ефирът да бъде спрян за 5 часа.

Редакционната колегия беше изслушана около скандала и протестите в радиото от Съвета за електронни медии.

Аз съм в оставка, нямаме директор, ситуацията е тежка, заяви заместник-главният редактор в "Хоризонт" Даниела Късовска. "Не можем да работим със Светослав Костов". На въпрос на БГНЕС какво мотивира Късовска да проговори, тя посочи, че това са лъжите, които се леят всеки ден.

Ние сме от едната страна. Говорихте тук за свободата на словото и аз ви благодаря, каза председателят на СЕМ София Владимирова. Регулаторният орган се очаква на заседание да излезе със становище по казуса.

Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР е станало след инструктаж

Грешка е да се смята, че случилото се в БНР е минало без инструктаж, заяви пред националното радио д-р Николай Михайлов – психиат...

По-рано шокиращи разкрития за външен натиск, пренасящ се върху служителите на програма „Хоризонт” чрез генералния директор, направиха журналисти от радиото. Те бяха категорични, че без оставките на директора и на Управителния съвет е невъзможно радиото да продължи да работи.

Какво каза Силвия Великова?

Самата Силвия Великова дойде на изслушването и даде много подробности за разговорите си с директора, от които се разбира, че той е бил обект на натиск да я премахне от ефира на „Хоризонт”, където тя отразява съдебните теми, включително избора на нов главен прокурор.

Великова отбеляза, че на 11 септември следобед Светослав Костов поискал да се срещне с нея извън радиото – в Борисовата градина. Случаен свидетел станал техен колега от медията.

„В тази среща той (Костов - бел. ред.) ми каза: „Има много голям натиск да бъдеш свалена от ефир. Обадиха ми се четирима души”. Звучеше доста като 90-те, каза: „Децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа” (...) Заговори как ще ни спрат парите, как ще обединят радиото и телевизията. Той ту казваше, че ще си подаде оставката, ту ми казваше, че ще ме свали”, разказа журналистката, цитирана от bTV.

Прокуратурата: Технически шеф е виновникът за спряното излъчване на БНР

Спряното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР за близо 5 часа миналия петък не се дължи на профилактика. Не е съществувал технически...

Тя заяви, че е получила и предложение до 24 октомври (т.е. до края на процедурата за избор на обвинител номер едно - бел. ред.) да обикаля регионалните радиостанции на БНР, за да обучава колегите си. Силвия Великова не е приела.

Тя предложила да направят заплахите публични, но Костов отказал с мотива, че не може да се докаже нищо. Отбелязала и че може да повдигне въпроса и пред премиера Бойко Борисов, който така или иначе (както вече и стана ясно – бел. ред.) има нейния телефон и може да търси контакт с него. „Натискът не е оттам”, бил отговорът.

„Това, което мога да кажа, е, че преди тази среща Ивайло (Савов – пенсионираният преди свалянето на Великова от ефир директор на програма „Хоризонт” на БНР, където тя работи – бел. ред.) каза, че има страхотен натиск да не отразявам процедурата на избор на Гешев за главен прокурор”, отбеляза Силвия Великова.

Така се стигнало до планьорката в четвъртък (12 септември) от 13:30 ч., когато Николай Кръстев бил представен за и.д. директор на „Хоризонт”. Бил одобрен графикът за сутрешния блок „Преди всички” на следващия ден (който Великова трябвало да води - бел. ред.) и за отразяването на събитията през деня (включително протеста срещу Гешев, който Великова трябвало да отрази - бел. ред.).

След това обаче Кръстев повикал Великова и „в делови план” ѝ заявил, че протестът, предаването и целия съдебен ресор се прехвърлят на други журналисти, а тя заминава в командировка в Стара Загора. По-късно през деня това дошло и в писмена форма – като заповед.

Прокуратурата трябва да оповести защо "Хоризонт" спря в петък

Очаква се в рамките на днешния ден прокуратурата да оповести причината за спирането на програма "Хоризонт" в рамките на 5 часа в петък,...

Силвия Великова подчерта, че е била предупредила, че при опит да бъде свалена от ефир, ще направи случая публичен. Това се оказа и в основната на силната обществена реакция, прераснала в протест пред БНР на следващия ден.

Още вечерта Костов я поканил да присъства на заседание на Управителния съвет по случая. На следващата сутрин УС застанал зад и.д. началника на „Хоризонт”, като ѝ направило впечатление, че разговорът се записва с диктофон. Великова категорично отхвърля твърденията, че е единствена в съдебния ресор на „Хоризонт” (още двама репортери следят тази област - бел. ред.) и че е призовавала за участие в протести в ефир.

Междувременно журналистите признаха, че в момента е изключително трудно да се работи в радиото – особено в навечерието на изключително тежките за отразяване местни избори.

Какви решения взе СЕМ по случая, четете в този материал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com