Започва ликвидацията на "Олимпик", КФН пое ангажимент към българските потребители

4829
Започва ликвидацията на "Олимпик", КФН пое ангажимент към българските потребители
Снимка: личен архив

Започва ликвидацията на "Olympic Insurance Co. Ltd" - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на Република България чрез „Застрахователна компания Олимпик - клон България”. Решението за откриване на производството е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщават от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Ликвидацията на "Олимпик" беше обявена с решение на Районния съд на Никозия на 30 юли. Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 г. от Кипърската сметна палата.

Кипърската сметна палата предупредила за проблеми с "Олимпик" преди 3 г.

Нови разкрития около проблемите с компанията "Олимпик" бяха направени в Кипър. Тамошната Сметна палата е алармирала преди 3 години за п...

Скандалът избухна миналият август. Застрахователното дружество остави близо 200 хил. шофьори в България без полици “Гражданска отговорност”. Решението на съда в Никозия дойде близо година след обявяването в несъстоятелност и след проточване на делата повече от 11 месеца. Скандалът дори предизвика критика към страната ни от ЕС в ресор "Застраховане".

Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да извършва застрахователна дейност, като за надзора на дейността му отговорна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър. Клонът на компанията в България е част от фирмата и също подлежи на надзор от властите в държавата, в която е седаличеши на фирмата.  Затова процедурата по обявяване на ликвидация и реалното изпълнение беше забавена.

Каква е процедурата и кой я ръководи? Яснота още няма.

Като процедура производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“ се урежда изцяло съгласно националното право на Република Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд. Надзорните органи на другите държави членки в Европейския съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател.

Комисията за финансов надзор се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси, относно защитата на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното публично оповестяване на всяка важна информация, свързана с действията, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на „Olympic Insurance Co. Ltd“ предприемат, както и произтичащите от това последствия за българските граждани, кредитори на застрахователното дружество.

След фалита на "Олимпик": Още не е ясно кога хората ще получат парите си

На 30 юли съдът в Никозия започна ликвидацията на кипърския застраховател “Олимпик”, който миналия август остави близо 200 ...

За тази цел, от името на председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, миналата седмица бе изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в Република Кипър. В писмото се поставят въпроси, касаещи интереса и правата на българските потребители като: какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.

След официалната публикация на решението за ликвидация, актуална информация за всички заинтересовани страни, както и за самия процес на ликвидацията, ще се публикува на следните адреси:

http://www.olympicins.bg/,

http://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-companies-control-service/2-announcements,

https://www.fsc.bg/.

Първите проблеми с "Олимпик" са засечени още през 2015 г.

Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 г. от Кипърс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com