АБРО: Агресията срещу журналисти може да провокира омраза в обществото

1700
АБРО: Агресията срещу журналисти може да провокира омраза в обществото
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди “цензурирането и агресията” срещу журналисти. “Противопоставяме се срещу всякакви необосновани нападки срещу медии и считаме за недопустимо поведението на лидера на ПП „Възраждане“ на пресконференция в пресклуба на БТА на 5 октомври 2022 г. Считаме, че подобно отношение вреди на демократичното развитие на българското общество и цели да подрони основни ценности, които включват и дължимото уважение към журналистическата дейност”, написаха от Асоциацията в изявление, публикувано на техния сайт.

Отчитаме, че агресивната риторика срещу медии и журналисти би могла да влияе върху общественото мнение, да създаде разделителни линии, да провокира омраза в обществото и да увреди авторитета на журналистическата дейност и медиите”, се казва още в изявлението.

Според Асоциацията ограничаването на достъпа до информация на журналисти противоречи на правовия ред и на принципите на функциониране на демократичното общество.

Ето и цялото становище на АБРО:

Противопоставяме се срещу всякакви необосновани нападки срещу медии и считаме за недопустимо поведението на лидера на ПП „Възраждане“ на пресконференция в прес-клуба на БТА на 5 октомври 2022 г.

Считаме, че подобно отношение вреди на демократичното развитие на българското общество и цели да подрони основни ценности, които включват и дължимото уважение към журналистическата дейност.

СЕМ към политиците: Дръжте се цивилизовано с медиите

Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение ка...

Отчитаме, че агресивната риторика срещу медии и журналисти би могла да влияе върху общественото мнение, да създаде разделителни линии, да провокира омраза в обществото и да увреди авторитета на журналистическата дейност и медиите. Ограничаването на достъпа до информация на журналисти противоречи на правовия ред и на принципите на функциониране на демократичното общество. Дейността и изявите на политическите представители следва да бъдат достъпни за медийно отразяване, за да бъде осигурена обективна и точна информация на обществото.

АБРО е независимо, неполитическо сдружение на търговските медии. Членовете на АБРО поставят основите на саморегулацията на етичната журналистика в България.

АБРО подкрепя журналистите от всички медии, когато те са обект на несправедливо отношение. Солидарността и взаимното уважение във взаимоотношенията, както между медиите, така и между професионалистите, работещи в тях, са част от етичните правила на професията.

Цензурирането под каквато и да е форма е недопустимо според българското законодателство. Редакционната независимост е основен принцип на етичната журналистика. Част от тази редакционна независимост е правото и задължението на журналиста и медията да не се поддават на политически или икономически натиск или влияния. Независимостта на медиите от личен или политически натиск позволява на обществото да бъде предоставяна пълна и проверена информация, според правилата на добрата журналистическа практика и утвърдените професионални стандарти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com