Абсурди: Ядреният институт уволни амбициозен учен, Световен конгрес на рака я кани за лектор

6400
Абсурди: Ядреният институт уволни амбициозен учен, Световен конгрес на рака я кани за лектор
Снимка: ИЯИЯЕ

Покана да изнесе лекция на 14-тия Световен конгрес на рака, който ще се проведе в Барселона (Испания) на 10-12 март догодина, получи амбициозният учен Екатерина Николова (PhD). Тя ще е единственият български лектор на този форум, който събира учените с най-голям принос към борбата с рака в целия свят. Останалите са от САЩ, Армения, Великобритания, Швейцария, Канада, Израел, Германия, Бразилия, Китай, Япония, Белгия, Тайван.

Припомняме, че въпреки кратката си 2-годишна работа в Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания (ИЯИЯЕ), тя постига повече от възможното, но е внезапно уволнена без обяснение.  

Николова е назначена в ИЯИЯЕ през 2018-та година като биолог по проекта за изграждане на Национален циклотронен център. Същият, на който Actualno.com посвети повече от десет публикации, купен преди 6 години и отлежаващ в Ядрения институт.

След като изпълнява всички задачи, които ръководството на Института ѝ поставя, плюс публикация в реномирано научно издание, обратно на всякаква научна и ненаучна логика е отстранена от работното ѝ място и от проекта, разказа самата тя. В статията си тя обобщава публикации за приложението на радио фармацевтиците в клиниката за лечение на пациенти с рак (публикувана е на 27-ми февруари, 2021 година в международното специализирано списание Dose-Response Journal – б.р.).

Вместо похвала, осем дни след публикацията директорът на института проф. Лъчезар Георгиев в присъствието на заместника проф. Димитър Тонев съобщава, че прекратява трудовия ѝ договор. Тогава тя решава да сигнализира премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев за всички нередности по този значим за обществото проект, по който досега са платени повече от 12 милиона лева.

Николова изпрати копие на сигнала си и до Actualno.com като единствената медия, която се интересува от истинските причини този проект за милиони все повече да изглежда като напълно загубени пари и ползи за цялото общество.

"Искам само да Ви информирам, че отговор на жалбата си във връзка с многомилионния проект за неосъществения Циклотронен център на Ядрения институт така и не получих, нито от Ю. Ревалски , нито от Д. Вълчев (който пък даже се похвали, че бил  дал за Циклотрона още 600 000 лв. през 2019-2020г!?). До МОН писах втори път, отговориха ми на 29 Март нещо неразбираемо: „Здравейте, по Вашата жалба, регистрирана с № 94-718/ 26.02.2021, се извършват административни действия по компетентност съобразно нормативната уредба в Р България", информира с днешна дата тя.

В същото време ето какво пише в поканата ѝ за участие в Световния конгрес на рака, подготовката за който продължава повече от година:

"Уважаема д-р Екатерина Николова,

Комитетът на WCC има удоволствието да ви покани да се присъедините към нас за 14-ия годишен Световен конгрес по рака (WCC-2022), който ще се проведе в Барселона, Испания на 10-12 март 2022 г. Въз основа на вашия голям принос към изследвания в области, свързани с рака, искрено ви каним да бъдете Председател/Лектор и да изнесете реч на тема „Перспективи за Радиофармацевтиците като ефективна и безопасна терапия в онкологията и предизвикателствата на туморната резистентност към лъчетерапията“ на нашата конференция.

Вашият бърз отговор ще бъде високо оценен.

Образователният министър е над БАН, но сочи институт на БАН за отговорен какво става с апаратура за милиони

През 2019-та и 2020-та осигурихме 600 000 лева за наемане на докторанти и постдокторанти, които се обучават и работят по задачи, с...

Започнат от 2008 г., Годишният световен конгрес по рака (WCC) привлече повече от 5000 участници от над 50 страни и региони през предходните тринадесети години. WCC-2022 ще бъде домакин на водещи учени от академичните среди и индустрията по света, за да обсъдят най-новите разработки в изследванията на рака. 300 участници от 30+ страни ще се съберат в красивата Барселона за събитието.

WCC-2022 включва три дни водещи в света пленарни лекции, авангардни симпозиуми, висококачествени комуникации и оживени сесии, обхващащи аспекти, при които изследването на рака играе важна роля, включително „Основни изследвания“, „Диагностика“, „Противоракови лекарства“, „Открития", „Клинична онкология“, „Ракова терапия“, „Сестрински грижи“, „Епидемиология и профилактика“ и др.

Развитието на научните изследвания за рака в света нараства толкова бързо, че WCC-2022 обещава да бъде една от най-вълнуващите възможности за тези, които се стремят да разширят своята професионална сфера!“.

 

Български учен с апел от САЩ до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически проект!

Призив към премиера Бойко Борисов и към министрите на образованието и на здравеопазването отправи от САЩ българският радиохимик Алексан...

 

 

 

(Част от лекторите на Световния конгрес на рака`2022)

Екатерина Николова е завършила биологическия факултет по специалности "Молекулярна биология" и "Микробиология". През 2008 г. защитава докторантура по биохимия  от Медицинския университет в лабораторията по "Клетъчна сигнализация". От 2011 г. специализира в Mayo clinic - Минесота, САЩ, в продължение на три години. Връща се през 2015 г. в България и за кратко време работи във фирма за продажба на консумативи и реактиви за лабораторна работа и научни изследвания. През 2018 г. кандидатства за работа в ИЯИЯЕ-БАН. Има патент като съавтор в разработване на генетичен тест за диагностициране на първични меланоми с потенциал за метастазиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com