Абсурди: Ядреният институт уволни амбициозен учен, Световен конгрес на рака я кани за лектор

6362
Абсурди: Ядреният институт уволни амбициозен учен, Световен конгрес на рака я кани за лектор
Снимка: ИЯИЯЕ

Покана да изнесе лекция на 14-тия Световен конгрес на рака, който ще се проведе в Барселона (Испания) на 10-12 март догодина, получи амбициозният учен Екатерина Николова (PhD). Тя ще е единственият български лектор на този форум, който събира учените с най-голям принос към борбата с рака в целия свят. Останалите са от САЩ, Армения, Великобритания, Швейцария, Канада, Израел, Германия, Бразилия, Китай, Япония, Белгия, Тайван.

Припомняме, че въпреки кратката си 2-годишна работа в Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания (ИЯИЯЕ), тя постига повече от възможното, но е внезапно уволнена без обяснение.  

Николова е назначена в ИЯИЯЕ през 2018-та година като биолог по проекта за изграждане на Национален циклотронен център. Същият, на който Actualno.com посвети повече от десет публикации, купен преди 6 години и отлежаващ в Ядрения институт.

След като изпълнява всички задачи, които ръководството на Института ѝ поставя, плюс публикация в реномирано научно издание, обратно на всякаква научна и ненаучна логика е отстранена от работното ѝ място и от проекта, разказа самата тя. В статията си тя обобщава публикации за приложението на радио фармацевтиците в клиниката за лечение на пациенти с рак (публикувана е на 27-ми февруари, 2021 година в международното специализирано списание Dose-Response Journal – б.р.).

Вместо похвала, осем дни след публикацията директорът на института проф. Лъчезар Георгиев в присъствието на заместника проф. Димитър Тонев съобщава, че прекратява трудовия ѝ договор. Тогава тя решава да сигнализира премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев за всички нередности по този значим за обществото проект, по който досега са платени повече от 12 милиона лева.

Николова изпрати копие на сигнала си и до Actualno.com като единствената медия, която се интересува от истинските причини този проект за милиони все повече да изглежда като напълно загубени пари и ползи за цялото общество.

"Искам само да Ви информирам, че отговор на жалбата си във връзка с многомилионния проект за неосъществения Циклотронен център на Ядрения институт така и не получих, нито от Ю. Ревалски , нито от Д. Вълчев (който пък даже се похвали, че бил  дал за Циклотрона още 600 000 лв. през 2019-2020г!?). До МОН писах втори път, отговориха ми на 29 Март нещо неразбираемо: „Здравейте, по Вашата жалба, регистрирана с № 94-718/ 26.02.2021, се извършват административни действия по компетентност съобразно нормативната уредба в Р България", информира с днешна дата тя.

В същото време ето какво пише в поканата ѝ за участие в Световния конгрес на рака, подготовката за който продължава повече от година:

"Уважаема д-р Екатерина Николова,

Комитетът на WCC има удоволствието да ви покани да се присъедините към нас за 14-ия годишен Световен конгрес по рака (WCC-2022), който ще се проведе в Барселона, Испания на 10-12 март 2022 г. Въз основа на вашия голям принос към изследвания в области, свързани с рака, искрено ви каним да бъдете Председател/Лектор и да изнесете реч на тема „Перспективи за Радиофармацевтиците като ефективна и безопасна терапия в онкологията и предизвикателствата на туморната резистентност към лъчетерапията“ на нашата конференция.

Вашият бърз отговор ще бъде високо оценен.

Образователният министър е над БАН, но сочи институт на БАН за отговорен какво става с апаратура за милиони

През 2019-та и 2020-та осигурихме 600 000 лева за наемане на докторанти и постдокторанти, които се обучават и работят по задачи, с...

Започнат от 2008 г., Годишният световен конгрес по рака (WCC) привлече повече от 5000 участници от над 50 страни и региони през предходните тринадесети години. WCC-2022 ще бъде домакин на водещи учени от академичните среди и индустрията по света, за да обсъдят най-новите разработки в изследванията на рака. 300 участници от 30+ страни ще се съберат в красивата Барселона за събитието.

WCC-2022 включва три дни водещи в света пленарни лекции, авангардни симпозиуми, висококачествени комуникации и оживени сесии, обхващащи аспекти, при които изследването на рака играе важна роля, включително „Основни изследвания“, „Диагностика“, „Противоракови лекарства“, „Открития", „Клинична онкология“, „Ракова терапия“, „Сестрински грижи“, „Епидемиология и профилактика“ и др.

Развитието на научните изследвания за рака в света нараства толкова бързо, че WCC-2022 обещава да бъде една от най-вълнуващите възможности за тези, които се стремят да разширят своята професионална сфера!“.

 

Български учен с апел от САЩ до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически проект!

Призив към премиера Бойко Борисов и към министрите на образованието и на здравеопазването отправи от САЩ българският радиохимик Алексан...

 

 

 

(Част от лекторите на Световния конгрес на рака`2022)

Екатерина Николова е завършила биологическия факултет по специалности "Молекулярна биология" и "Микробиология". През 2008 г. защитава докторантура по биохимия  от Медицинския университет в лабораторията по "Клетъчна сигнализация". От 2011 г. специализира в Mayo clinic - Минесота, САЩ, в продължение на три години. Връща се през 2015 г. в България и за кратко време работи във фирма за продажба на консумативи и реактиви за лабораторна работа и научни изследвания. През 2018 г. кандидатства за работа в ИЯИЯЕ-БАН. Има патент като съавтор в разработване на генетичен тест за диагностициране на първични меланоми с потенциал за метастазиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com