Адв. Екимджиев: Сегашните протести и блокади преследват висша цел

7247
Адв. Екимджиев: Сегашните протести и блокади преследват висша цел
Снимка: БГНЕС

”Тези граждански протести са в името на основни конституционни принципи, които ние като общество преди 30 години сме заложили в Конституцията и които брутално се мачкат от управляващите, от премиера, от правителството, от главния прокурор.

И за да излязат тези хора на улиците, това е един символен жест – това означава, че те вече са излезли от кожата си и не могат вече сетивно да понасят това управление, което ги е разочаровало, което ги кара да се чувстват засрамени, омерзени, потиснати.

Протестиращите пред СУ местят лагера си в знак на добра воля

Блокадите на ключови кръстовища в София продължават. Протестиращите пред Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за...

И тогава народът като суверен, негово величество народът, излиза пряко на улиците. Вече отказва да спазва формалните правила – да действа чрез своите посредници: народните представители в парламента и институциите, и директно – от улиците, заявява, че иска промяна. Той не иска да договаря с тези управляващи.

Това е смисълът на гражданското неподчинение. Това различава гражданското неподчинение от, да кажем, вандалските шествия на футболни агитки, които са самоцелни и целят само смущаване на обществения ред“, коментира адв. Михаил Екимджиев.

„Гражданското неподчинение, подобно на извънредните ситуации, с които ние свикнахме, е сериозна турбуленция в обществените отношения и обществения ред, при която в името на съблюдаване на висши ценности се допускат известни смущения в обществения ред и нарушения на по-периферни закони, каза още пред "Хоризонт" адв. Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

Според него сегашните протести и блокади преследват висша цел – „вкарването на управлението в правопорядъка“.

Протестиращи блокираха за повече от час Прохода на републиката (ВИДЕО)

Протестиращи блокираха Прохода на републиката. Това става ясно от видео, публикувано на Facebook страницата на Отровното трио. От кадр...

Съдът в Страсбург казва, че подобни протести представляват изразяване на политическо мнение, а правото на събиране и изразяване на политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека, обясни юристът.

В две свои решения – срещу Унгария и Турция, съдът в Страсбург посочва, че при подобни политически протести държавата следва да толерира действия, причиняващи смущения в автомобилния трафик и на обществения ред, стига те да не са съпроводени с насилие, уточни Михаил Екимджиев.

Той попита „какво толкова се смущава в свободата на движение, когато Орлов мост за 10-15 минути може да бъде заобиколен“ и допълни, че това не е смущаване на свободата на движение, а „смущаване на комфорта на движение“.

Дори консервативният български съд е приел в 3 свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение, каза още адвокат Екимджиев.

От "Системата ни убива" готови на крайни действия в защита на палатковите лагери

Тази вечер в 20.30 часа на площад "Майка България" Диана Кишкилова от гражданската инициатива “Системата ни убива“ ще обяви...

Винаги се преценява контекстът и когато става въпрос за политически мотивирани акции, държавата трябва да защитава и толерира такива акции, обобщи юристът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com