Адвокат: Инициирахме процедура от името на Пеевски срещу “Магнитски”, ако я уважат, санкциите ще паднат

4752
Адвокат: Инициирахме процедура от името на Пеевски срещу “Магнитски”, ако я уважат, санкциите ще паднат
Снимка: БГНЕС

Американската юридическа кантора “Morgan Lewis&Bockius, LLP”, представлява бившия депутат Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества, пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ („OFAC“) по искането му за заличаване на санкциите. Това се разбира от писмено изявление на адвокат Кенет Дж. Наненкамп, разпространено до български медии и получено на мейла на сайта “24 часа”.

“От името на г-н Пеевски е инициирана процедура пред OFAC и пред Държавния департамент на САЩ, която, ако бъде уважена, би довела до премахване на санкциите по Глобалния Закон Магнитски, наложени на г-н Пеевски и свързаните с него компании”, се казва в съобщението.

Илхан Кючюк видя нелепи обвинения срещу Пеевски

Ние твърдим с основание, че санкциите, които бяха наложени по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски и съществуващият българск...

Юридическият екип се ръководи от Кенет Наненкамп, партньор в „Морган Луис“, който е описан като адвокат със сериозен опит в представителство на клиенти по въпроси на международната търговия и националната сигурност пред правителствените агенции на САЩ, като Държавния Департамент на САЩ, Министерство на търговията, Министерство на отбрана и Министерство на финансите. Според неговия коментар процедурата пред OFAC е законово регламентирана и позволява на санкционираната страна да представи правни и фактически основания за премахване на санкциите, да изисква информация от Министерство на финансите или друга правителствена агенция на САЩ, както и да обжалва решенията на OFAC пред федералния съд на САЩ.

Само този съд може да прецени дали OFAC е имала достатъчно основания за действията си. OFAC от своя страна трябва да предостави на санкционираната страна мотивите за действията си, достатъчно подробно, за да обоснове, че решението е взето въз основа на подкрепящи доказателства. В противен случай, федералните съдилища на САЩ биха отменили решенията на OFAC, което се е случвало по предходни дела, в които не са било предоставени подобни доказателства. Кенет Наненкамп предупреждава в своето изявление, че всякакви изявления на лица извън на правителството на САЩ, че страна “санкционирана” по закона “Магнитски”, е виновна или че OFAC е разполагало с достатъчно факти, за да ги наложи, не са достоверни.

Американският адвокат дава за пример коментари на своя сънародник - лобиста Маршал Харис, публикувани на www.dnevnik.bg на 9 септември 2021 г.). В тях Харис твърди, че има достъп до доказателствата, подкрепящи решението на OFAC. Това според Наненкамп би означавало държавен служител на САЩ да е нарушил повече от един закон предоставяйки подобна информация.

“Изнасянето на поверителна или класифицирана информация, каквато представляват тези доказателства, би представлявало нарушение на американското законодателство, което би подложило тези длъжностни лица на сериозни наказателни санкции”, пише съдружникът в “Морган Луис”. Поради тези причини всякакви изявления на лица извън правителството на САЩ, че санкционирана страна е „виновна“ или че OFAC е разполагала с достатъчно доказателства, не следвало да бъдат приемани за достоверни, тъй като законите на САЩ забраняват разкриването на конкретната информация и източниците на които се позовава, на което и да е друго частно лице, различно от санкционираното лице или дружество.

Хамид Хамид: Няма доказателства за Пеевски по "Магнитски"

„Факти и доказателства срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски” няма. Ние ще защитаваме всеки, докато не ни покажат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com