Адвокати и юристи поискаха оставката на Гешев и премахване на поста главен прокурор (СНИМКИ)

9094
Адвокати и юристи поискаха оставката на Гешев и премахване на поста главен прокурор (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Премахване на поста главен прокурор и оставката на Иван Гешев поискаха юристи, адвокати и граждани. Те излязоха на протест пред Съдебната палата, който преминава под мотото „Правосъдие без каскет“, предаде репортер на БГНЕС.

В демонстрацията организирана от „Правосъдие за всеки“ се присъединиха БОЕЦ, „Да, България“ и граждани.

От БСП обвиниха Караянчева, че пречи на изслушването на Гешев в парламента

Депутатите се скараха отново заради изслушването на главния прокурор Иван Гешев в парламента. Още в началото на заседанието Антон Кутев...

 

“Позволявам си да взема думата, защото мисля, че преди всичко сме съмишленици за това огромно усилие, многогодишно, този камък на шията на България, на българското правосъдие, на възможността в България да има достойнство, истина, свобода и справедливост, този огромен камък, прокуратурата в нейното настоящо състояние – да го избутаме. Може да сме малко, но вашата воля, вашата решимост през годините, е това, което доведе до днешния ден – Европейският парламент да задава въпроси и да търси отчетност на българския главен прокурор.” – заяви Иванов и благодари на присъстващите за енергията и упорството на всеки от тях.
Той определи като огромна промяна факта, че Европа е започнала да работи за своите български граждани.
“Европейският парламент е наш парламент. Европейската комисия е наша институция. Тя се издържа от нашите данъци и тя ни дължи, на нас, да изпълнява своите правомощия и да гарантира правовия ред в страната. Въпросът е кога същите тези въпроси ще бъдат зададени в българския парламент. Кога в българския парламент Иван Гешев ще бъде привикан и ще му бъде показана цялата сила на народния суверенитет? Цялата сила на народния глас, който стои и би трябвало да стои зад българските депутати и народни избраници?”

“Позволявам си да взема думата, защото мисля, че преди всичко сме съмишленици за това огромно усилие, многогодишно, този камък на шията на България, на българското правосъдие, на възможността в България да има достойнство, истина, свобода и справедливост, този огромен камък, прокуратурата в нейното настоящо състояние – да го избутаме", заяви пред събралите се Христо Иванов. "Може да сме малко, но вашата воля, вашата решимост през годините, е това, което доведе до днешния ден – Европейският парламент да задава въпроси и да търси отчетност на българския главен прокурор”, заяви Иванов и благодари на присъстващите за енергията и упорството на всеки от тях. Той определи като огромна промяна факта, че Европа е започнала да работи за своите български граждани.

 

“Европейският парламент е наш парламент. Европейската комисия е наша институция. Тя се издържа от нашите данъци и тя ни дължи, на нас, да изпълнява своите правомощия и да гарантира правовия ред в страната. Въпросът е кога същите тези въпроси ще бъдат зададени в българския парламент. Кога в българския парламент Иван Гешев ще бъде привикан и ще му бъде показана цялата сила на народния суверенитет? Цялата сила на народния глас, който стои и би трябвало да стои зад българските депутати и народни избраници”, каза още лидерът на "Да, България".

 

„Не съм съгласен с начина, по който прокуратурата работи, по-скоро не работи. Тя трябва да се освободи от каскетите си, за да може да има наистина правосъдие за всеки, а не прокуратурата да играе сляпа за конкретни дела, политици, среди от хора, за които няма закони“, каза Георги Стоев, който макар и да не е юрист или адвокат е на протеста, защото не е съгласен със случващото се в системата.

По думите му от 10-15 години нещата не се случват както трябва. Според младия мъж, Иван Гешев не е променил прокуратурата, защото и предшествениците му са си затваряли очите и са контролирали самите прокурори, които трябва да взимат решения.

МлаДа България: ЕП пита, Гешевтурата мълчи

В акция тази сутрин членове на МлаДа България поставиха на фасадата на Съдебна палата стикери с 6 от въпросите, зададени от депутати в ...

„Гешев по-скоро е една кулминация на това, което преди се е случвало. За мен той е един от най-слабите главни прокурори, колкото и тази позиция да е напълно излишна. Промяната ли? За начало Гешев трябва да бъде премахнат, както и позицията. Също така трябва да се освободят парламентарно определените членове на ВСС, които оказват влияние върху цялата съдебна система“, добави Георги Стоев.

На протеста бе и адвокат Албена Белянова, според която в прокуратурата не трябва да има каскети, защото само така може да имаме върховенство на закона и всички да бъдем равни пред закона.

„Върховенството на закона е в колапс. Напоследък сме свидетели и на такова законотворчество, което изгражда едни закони, които служат, за да опазят мутрите от народа, а не да бъде пазен народът от злоупотребите на властта“, заяви тя и добави, че иска децата й искат да растат в правова държава, за да останат в България.

Според нея Гешев е променил прокуратурата със скандалното му назначение. "Това беше една демонстрация, че независимо от образователен ценз, какво си градил като професионална кариера ги може да бъдеш турен някъде от някого, за да обслужваш интересите на един малък кръг от хора, а не на българския народ“, заяви тя.

След протеста си пред Съдебната палата те ще се включат в 77-я антиправителствен протест.

"Масово замеряне на прокурори с въпроси, каскети и оставки на Гешев!"

"Масово замеряне на прокурори с въпроси, каскети и оставки на Гешев!" Така е именувано събитие, обявено във Facebook от БОЕЦ. "На 26.09...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com