Адвокати поискаха вето срещу криминализирането на нерегламентирани превози и отчетоха законодателни нарушения

4443
Адвокати поискаха вето срещу криминализирането на нерегламентирани превози и отчетоха законодателни нарушения
Снимка: ПЦ на президента

От Обединение на свободните адвокати е изпратен призив към президента на републиката да наложи вето със съображения против въведения посредством § 37 от преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Кодекса за търговското корабоплаване нов чл. 234г в Наказателния кодекс, поставящ под тежка наказателна репресия т. нар. „нерегламентиран обществен превоз“, известен в обществото и като „споделено пътуване“.

Ето какво пишат те в обръщението си

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

С настоящото, Ви молим, да не обнародвате така приетият от Народното събрание, Закон за изменение и допълнение на КТК, съдържащ в себе си в ЗР изменение и в Наказателния кодекс, със създаване на нов чл. 234г в същия, като наложите вето, съгласно правомощията Ви.

Считаме, че така приетият закон в частта за изменение на НК, противоречи на основни нормативни актове и Конституцията на Р.България и засяга основни права на гражданите и техните законни интереси, гарантирани от върховния акт в Р.България – Конституцията.

Аргументите ни за това са следните:

1. На първо място, считаме, че с така приетия закон, с който се внасят изменения и в НК и се създава изцяло нова разпоредба, грубо се навлиза в правната сфера на обикновения гражданин, който ще бъде лишен от възможността да реализира свободното си придвижване на територията на страната, в случаите на организирано съвместно пътуване на граждани, на групи с общи интереси, приятели и пр., или при осъществяване на съвместно пътуване с поделяне на разноските по същото.

С така приетият нов чл. 234г от НК, ал. 1: „всеки който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.“

С така разписаната норма се криминализира извършването на нерегламентиран обществен превоз на пътници, като за същото е предвиден висок размер на наказанието.

В ал. (2) на нормата, представляваща квалифициращ състав на деянието: „когато деянието по ал. 1 е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване, или чрез използването на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и с глоба от пет до петнадесет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния“, е предвидена очевидно несъразмерна наказателна репресия, както спрямо тежестта на инкриминираното деяние, така и спрямо сходни или други, по-тежки, а същевременно по-леко наказуеми престъпни състави, нарушавайки по този начин вътрешния баланс в Наказателния кодекс и логиката на наказателната политика.

При неизяснеността на така разписаната норма и предвидения висок размер на наказанието, независимо от това, че същото е включено в раздел II Престъпления в отделни „стопански отрасли“ на глава шеста Престъпление против стопанството“ от НК, „считаме,че гражданите ще бъдат ограничени в осъществяването на едно от основните си права, а именно правото си на свободно придвижване в т.ч. правото им свободно да се организират помежду си в мероприятия за чието осъществяване ще се налага и сами да организират своето придвижване /в случая съвместно/ и евентуално да споделят разходите за гориво помежду си.

Към настоящият момент, считаме, че дори и да е налице обществена нужда за създаването на такава норма, то криминализирането на тези превози, следва да бъде детайлно проучено, да се предвидят и направят задълбочени обсъждане и преценка, както и да бъде съобразено респ. синхронизирано със сега действащите норми на Закона за автомобилните превози. В същия има разписани норми регулиращи тези обществени отношения като в момента те са въздигнати като административни нарушения и е предвидена съответната административно-наказателна санкция.

Затвор от 2 до 5 години за нерегламентиран превоз на пътници приеха депутатите, БСП с критики

Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници. От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените &nd...

В случая, ще се стигне до колизия между правни норми, регулиращи едни и същи отношения и ще доведе до противоречия в компетенцията на съответните органи, които ще ги прилагат. Подобна теза е развита и от Министерството на Правосъдието, представена пред Народното събрание, но не е била взета предвид. Към настоящия момент считаме, че ако обществената нужда налага такива превози да бъдат криминализирани, то това следва да се стане както посочихме по-горе, след детайлно проучване, подложено на обществено обсъждане, с мотиви, и като се направи и предварителна оценка на въздействието, каквито в случая липсват.

2. С приемането на този закон в който със Заключителните му разпоредби, се внасят изменения в Наказателния кодекс, са допуснати нарушения на Конституцията на Република България и Закона за нормативните актове.

В първоначално представения в НС от вносителя Министерски съвет ЗИДКТК, макар и да са налице мотиви, частична предварителна оценка на въздействието, справка за съответствие с Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, справка за съответствие с правото на Европейския съюз и справка постъпилите предложение при ОО при вносителя – няма такива, то те касаят норми относно изм. и доп. на Кодекса за търговското корабоплаване, като изменения в НК не са били предвидени.

При приемането на законопроекта, с разпореждане на председателя на НС от 17.08.2020г., същият е бил разпределен към следните Комисии: водеща „Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения“ и Комисии – Комисия по европейските въпроси и контрол върху европейските фондове“ и Правна комисия“. „ Доклади по законопроекта е бил представен само от водещата комисия – „Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения“ /18/09/2020 – Доклад (първо гласуване) и на 23/10/2020 – Доклад (второ гласуване) /. Доклади от другите две комисии, особено от Правната комисия, няма представени, защото законопроекта не е бил гледан в тях, след което законопроекта е бил внесен за обсъждане и гласуване на първо четене в Пленарна зала и приет на 30.09.2020г.

В срока за предложения между двете гласувания, първоначално определен до 07.10.2020г., и удължен до 12.10.2020г., на 09.10.2020г., с входящ номер: 054-04-192, гжа Иглика Иванова -Събева и група народни представители, внасят Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, в който се предвиждат измененията посочени по-горе в НК, със създаването на нов чл. 234г, и изменения в ЗАвтП.

Зелените: 10 г. затвор за споделено пътуване - типично по Дани Кириловски

Зелено движение е изумено от пируетите на управляващото мнозинство, което днес прокара 10 години затвор за споделените пътувания. Типич...

Така на практика, без да е минавало първо четене и подложено на гласуване в  Пленарна зала, това предложение минава за гласуване на второ четене, с целия внесен законопроект. Едва във втория доклад на водещата комисия е отразено предложението на Иглика Иванова-Събева и група народ. представители, изменение в НК, като прави впечатление, че за разлика от първоначалния такъв на Комисията, където има и становище и взето решение с 20 гласа “ЗА“, във втория доклад се съдържа само текста на законопроекта за второ четене, без да е видно неговото обсъждане и без гласуване от Комисията и взетото в тази връзка решение.С оглед горното, са налице допуснати съществени нарушения при приемането на внесения законопроект /приет от 44-то НС на 28.10.2020г. /, като е нарушена нормата на чл. 88 от Конституцията, съгласно която: „Законите се обсъждат и приемат с две гласувания, които се извършват на отделни заседания.

По изключение Народното събрание може да реши двете гласувания да се извършат в едно заседание“. Нарушени са и разпоредби от Закона за нормативните актове, а именно: чл. 3, чл. 4, чл. 10 ал. 2, чл. 18а, чл. 19, чл. 26.

Не са спазени основни принципи, сред които обществени отношения, които спадат към област, за която има издаден нормативен акт, се уреждат с неговото допълнение или изменение, а не с отделен акт от същата степен, изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитането на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност, като в процеса по изработването на проект на нормативен акт се провеждат и обществени консултации с граждани и ЮЛ, като са предвидени специални правила относно съставянето и обявяване на проекта и неговото публикуване респ. даване на гласност на предложението и др.

Така на практика с внасяне на допълнителното предложение от групата народни представители между двете гласувания, се избягва обществения дебат и обсъждане на внесените в НК промени, което явно се е целяло.

За пореден път, настоящия състав на 44-то НС, грубо нарушава посочените императивни норми на Конституцията явяващ се върховния нормативен акт в държавата, ЗНА и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Затвор за нерегламентиран превоз на пътници, спират ли споделеното пътуване?

Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници, предаде репортер на БГНЕС. „Който извърши обществен превоз на пътн...

Считаме, че така приетия ЗИДКТК, в частта с която е прието подразделение с наименование: Заключителни разпоредби“ и се правят изменения „ с § 37 в Наказателния кодекс и §38 в Закона за автомобилните превози, е в остро несъответствие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност, които ръководят законодателния процес в правовата държава и за пореден път сме изправени пред нарушение на законодателния процес.

Ето защо Ви призоваваме, в срока на чл. 88 ал. 3 и вр. с чл. 101 ал. 1 от Конституцията на РБ, да постановите Указ за връщане за ново обсъждане в НС на ЗИДКТК приет от 44-то НС на 28.10.2020 г., в частта с която е прието подразделение с наименование: Заключителни разпоредби“ и се правят изменения с § 37 в „Наказателния кодекс и §38 в Закона за автомобилните превози.

С уважение:

адв. Емил А. Георгиев,

Председател на УС на СНЦОП Обединение на свободните адвокати“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com