АЕЖ: Борисов да наглежда СЕМ, а изслушването на шефа на БНР да е публично

5117
АЕЖ: Борисов да наглежда СЕМ, а изслушването на шефа на БНР да е публично
Снимка: Actualno.com

Изслушването на генералния директор на БНР Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) трябва да е прозрачно, публично и предавано на живо. За това настояват от Асоциацията на европейските журналисти - България. 

Медийният регулатор ще изслуша Костов в понеделник в 14 ч. Очаква се от този разговор да се разбере какво се случва в Националното радио.

Десетки журналисти подкрепиха Силвия Великова пред БНР (ВИДЕО)

Десетки журналисти от множество медии в България се събраха пред сградата на Българското национално радио (БНР), за да подкрепят водеща...

В петък 13 септември, изненадваща профилактика спря ефира на  БНР между 06:00 и 11:00 часа. Историята на радиото не помни подобно спиране от десетилетия. Профилактиката се случи само ден след скандалното уволнение и връщане на работа в рамките на ден на журналиста Силвия Великова.

Actualno.com припомня, че по случая главният прокурор разпореди проверка на СЕМ и ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Кой и защо взе решение за безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма “Хоризонт”? Отстранена ли е Силвия Великова заради Иван Гешев? Това са въпроси, на които обществото трябва да получи отговор.

"Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма “Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор “Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова.", пишат в позицията си от Асоциацията.

В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Светослав Костов за поста генерален директор.

Цацаров даде срок от 3 дни на Гешев да провери защо БНР онемя

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъде направена проверка защо днес, 13 септември, между  06:00 и 11:00 часа беше спрян...

"В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото. Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.

Затова сме убедени, че СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова.", заявяват от АЕЖ.

И съвет към премиера Бойко Борисов за финал:

"Не на последно място, бихме обърнали внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че решаването на подобни медийни казуси посредством лични обаждания от негова страна, не подхожда на държава, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало СЕМ да си свърши работата, а за да е ефективен съветът, е много важно какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция.

Съвсем наскоро възникна скандал относно неподходящата и недостатъчна квалификация на излъчена от Народното събрание нова членка на СЕМ. Припомняме, че според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия.

СЕМ одобри новото ръководство на БНР

С четири гласа "за" и един "въздържал се" Съветът за електронни медии (СЕМ) утвърди новия Управителен съвет на Българското национално р...

Ако Бойко Борисов наистина се интересува от темата, е добре да потърси отговор на въпроса дали парламентарната група на неговата партия е действала в интерес на обществото при гласуванията относно състава на СЕМ. Друг въпрос, който би трябвало да е сред темите за размисъл за Борисов, е дали председател на парламентарната комисия по култура и медии, излъчен от неговата партия, трябва да е човек като Вежди Рашидов, който в неделя в национален ефир отрече свободата на словото като ценност.", заявяват журналистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com