АЕЖ пита: Отстранена ли е Силвия Великова заради Иван Гешев?

7327
АЕЖ пита: Отстранена ли е Силвия Великова заради Иван Гешев?

Както Actualno.com писа - резки рокади в Програма "Хоризонт" на БНР предприе новото ръководство на радиото. Само за ден програмата осъмна с нов директор - Николай Кръстев, който свали журналистът Силвия Великова от ефира на медията. Великова е един от знаковите журналисти на БНР.

По този повод Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) разпространи до медиите позиция, която публикуваме без редакторска намеса:

Сериозни промени в 'Хоризонт' - смениха директора, свалиха от ефир Силвия Великова

Резки рокади в Програма "Хоризонт" на БНР предприе новото ръководство на радиото. Само за ден програмата осъмна с нов директор - Никола...

"Асоциацията на европейските журналисти – България следи с особена тревога превратa, който се извършва в журналистическата професия в последните години, а от скоро вече добива вулгарни размери.

Изкупуването на медии от политически и бизнес кръгове, назначаване на ръководни длъжности на хора, които нямат нищо общо с журналистическата професия, опитомяването на обществените медии, компроматната война през сайтове бухалки и все по-голямото смълчаване на журналистическата гилдия – всичко това говори, че един от стълбовете на демокрацията – институцията на правото да бъдеш информиран, е тежко увредена.

Отнемането на ресора и свалянето от ефир на дългогодишния правосъден журналист Силвия Великова в БНР е пореден случай на заглушаването на критичните гласове като част от пълзящата подмяна, която се извършва в българската медийна среда. Абсолютно изненадващо е отстраняването на Великова, когато в нейния ресор трябва да бъде избран следващият нов главен прокурор в края на октомври.

АЕЖ пита: Отстранена ли е Силвия Великова заради обективното отразяване на темата правосъдие и отказа й да се включи в хвалебствения хор спрямо единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев?

Асоциацията на европейските журналисти – България направи опит да се свърже с генералния директор на БНР Светослав Костов, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Журналистът Полина Паунова: Спират се всички предавания в Би Ай Ти до второ нареждане

Утре (10.02.2018 г) няма да има „Хайд парк“ в ефира на Би Ай Ти. (Вероятно телевизията ще излъчи повторение). Това пише в ...

Отстраняването на Великова влиза по печален начив в контекста на случващото се в последните дни.

Във вторник редица медии, като по команда, разпространиха почти безкритично сигнал от лицето Йордан Бонев, който твърдеше, че попаднал на онлайн разговор за организиран държавен преврат.

Като журналисти знаем, че всеки ден в редакциите се получават десетки, а понякога и стотици небивалици и конспиративни теории, а медиите дават гласност на сигнали от зрители, читатели или слушатели едва след проверка на достоверността им.

В този случай това не бе направено и въпреки че подателят има съмнително минало и репутация и сам е твърдял, че е участвал в мними заговори срещу правителството (това на Орешарски), организирани от опозицията (по онова време настоящия премиер Бойко Борисов), сигналът се превърна във водеща новина за определен кръг медии и сайтове – т.нар. агенция “Пик”, Нова телевизия, присъдружният й сайт Дарик нюз, Монитор, Канал 3, вестник Труд, Българска национална телевизия и други.

Координираното отразяване на сигнал, почиващ на чат от потенциално фалшиви профили и подаден от вече компрометиран подател, го превърна в част от дневния ред на държавата. Сигналът услужливо бе коментиран от представители на властта и това го направи задължителен за отразяване от почти всички медии.

В БНР вече се заиграха на тема "протест - контрапротест"

Появиха се информации, че протестът в БНР е само на една малка група журналисти. Не е вярно, аз представител на всички журналисти, рабо...

На този фон прави впечатление професионалното отразяване на темата от журналистката от БНР Силвия Великова, която от години се занимава с ресор “Правосъдие” в общественото радио. Абсолютно изненадващо обаче Великова бе отстранена от графика за отразяване на протеста срещу номинацията на Иван Гешев в четвъртък вечер и бе уведомена, че въпреки първоначалния график, тя няма да води предаването “Преди всички” в петък сутринта.

Призоваваме ръководството на Българското национално радио в лицето на генералния директор Светослав Костов и и.д. директор на Програма Хоризонт Николай Кръстев да защитят името на БНР като обективна обществена медия. За тази цел Костов и Кръстев трябва незабавно да възстановят Великова като ресорен репортер по темата “Правосъдие” и да дадат гаранции, че няма да допуснат външна намеса от страна на Прокуратурата или на изпълнителната власт в редакционната политика на радиото".

Припомняме, че Силвия Великова бе водеща на предаването "Преди всички" и покриваше ресор "съдебен". В момента Великова е и с отнет ресор, и вече няма да задава неудобните си въпроси на магистратите и на представителите на изпълнителната власт. Великова коментира като "нелепа" ситуацията пред Actualno.com. По думите ѝ тя не е била запозната с причините за отстраняването ѝ. Новият директор Николай Кръстев извикал екипа на предаването и просто разпределил задачите за утре сутрин и ресора ѝ между колегите ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com