АЕЖ: След като журналистът Димитър Кенаров беше пребит на протестите срещу Борисов и заведе дело, МВР поискало данъчна проверка

8206
АЕЖ: След като журналистът Димитър Кенаров беше пребит на протестите срещу Борисов и заведе дело, МВР поискало данъчна проверка
Снимка: БГНЕС

"След като миналата година наби и незаконно задържа Димитър Кенаров, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи е поискало Националната агенция по приходите да направи и проверка на журналиста - поводът е делото, което той води срещу незаконния си арест". Това твърди в своя официална позиция АЕЖ (Асоциацията на европейските журналисти).

Според информацията, на 22 април т.е. преди служебното правителство да поеме властта, МВР е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти. "Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация", напомня АЕЖ.

"Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект - сплашване", смята адвокатът на Кенаров Стоян Мадин. Той заяви, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста.

Мая Манолова: Ерата Борисов приключва със 112-то място на България по свобода на словото

"Ерата Борисов приключва със 112-то място на България по свобода на словото! От 180 държави в света! А преди месец премиерът заяви: "В...

Асоциацията на европейските журналисти намира за скандално поведението на Министерството на вътрешните работи и настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия. АЕЖ иска оттегляне на искането за проверка от НАП, както и да има нова вътрешна проверка на случая с Кенаров. АЕЖ обжалва отказа на МВР да предостави информация по случая. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков има правомощията да ни предостави тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на МВР в съда, която ще бъде свързана с изплащане на разноски от държавния бюджет, предупреди АЕЖ.

От АЕЖ намират за нужно служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров, потърпевши бяха и други граждани. "Питаме, ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер? Полицейското насилие винаги е и резултат от действията и бездействията на конкретни служители, които конкретни началници са прикрили и прикриват. Ето защо настояваме за пълна публичност на проверките по темата", настоя АЕЖ.

Димитър Кенаров беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

Ден след протеста бившият вече главен секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан". В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември, посочва АЕЖ.

Има шанс журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха

Цели 8 месеца, след като журналистът Димитър Кенаров беше пребит (най-вероятно от полицаи) при големите протести в София срещу властта ...

Следващото заседание по делото срещу задържането на Кенаров е насрочено за 19 май.

АЕЖ казва и, че през февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се е съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрира случаи на нападения над журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com