AFP: България с нови обвинения, че малтретира мигранти

4444
AFP: България с нови обвинения, че малтретира мигранти
Снимка: БГНЕС

България е изправена пред нарастващи обвинения, че малтретира хора, опитващи се да пресекат границата ѝ с Турция. Търсещите убежище споделят, че са били буквално "бутнати обратно, затваряни, съблечени и бити". Това пише Euractiv, цитирайки репортаж на AFP.

Ето какво пише още в публикацията:

България служи като входна врата към ЕС и се опитва да затегне контрола по границата, за да спре растящия брой хора, които искат да преминат, който достигна нива, невиждани от 2015 г.

"От началото на миналата година наблюдаваме много интензивно и брутално отблъскване на хора", практика, която е незаконна в ЕС, казва Диана Димова, ръководител на българската група за подпомагане на бежанци Mission Wings.

Разказите на търсещите убежище, събрани от AFP, и докладите на Европейската гранична агенция Frontex също сочат използването на брутални методи на югоизточната граница на България.

Граничната полиция е осуетила 164 000 опита за "незаконно преминаване" през 2022 г. в сравнение с 55 000 през 2021 г., показват данните на вътрешното министерство.

Нарастващите числа вече допринесоха за това Австрия и Холандия да блокират кандидатурата на България за присъединяване към безвизовата зона на Шенгенската зона. Темата ще бъде на първо място в дневния ред на срещата на върха на ЕС в Брюксел по-късно тази седмица.

В опит да спрат потока българските власти засилиха контрола по 234-километровата ограда от бодлива тел, покриваща почти цялата граница с Турция.

Има сериозни данни за злоупотреби. 16-годишен сириец, с когото AFР се срещна в граничен град, сподели, че е бил задържан след преминаване в България и държан в "затворен лагер с висока ограда", който той нарече "затвор".

Как не се интегрират мигранти: Швеция се превърна в гангстерски рай

Твърде либералните миграционни закони и наказателноправната система на Швеция създадоха шокираща субкултура на насилие, твърди Фрейзър ...

"Бият ни с палки"

Една вечер той и други задържани са откарани до оградата на границата с Турция.

"Там ни разделиха на араби и афганистанци и започнаха да ни бият. Биха ни с палки", споделя той, пожелал анонимност.

Видеоклип, публикуван през декември от няколко европейски медии, в партньорство с организацията Lighthouse Reports, показва група хора, заключени в импровизиран арест - навес, подобен на клетка - в южния граничен град Средец.

Същият доклад от разследването включва показания на млад сириец, който каза, че е бил прострелян в гърдите от български гранични полицаи. Българските власти отхвърлиха обвинението.

Австрия слага край на контрола по границата със Словакия

Тази нощ Австрия премахна контрола по границата със Словакия, въведен през септември 2022 година поради засиления трафик на нелегални м...

Един мъж, който вече е получил статут на закрила в България, Али Хюсейни, разказва, че е бил съблечен, бит, ограбен и избутан в Турция, когато е пътувал до границата, за да намери брат си миналата пролет. 20-годишният афганистанец споделя, че маскирани полицаи го отвели в гората и му взели дрехите, обувките и парите: "След това отвориха оградата и ни изпратиха от другата страна на границата". След като се върнал "бос" през границата същия ден, той отново е бил хванат, "удрян" и "бит", преди още веднъж да бъде избутан обратно в Турция.

"Застрашаване на основните права"

Отнема седмица, за да организира връщането му в България и след това още пет месеца, за да му бъде преиздадена лична карта. Брат му в крайна сметка е депортиран от Турция в Афганистан.

През 2021 г. и 2022 г .Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex изготвя 25 доклада за нередности, свързани с нейната дейност в България.

Един доклад подробно описва "унизителен език и расистки речник, който използват българските гранични скужители. 

Италия откри осем тела на лодка с мигранти

Италианската брегова охрана е открила телата на осем мигранти, включително бременна жена, на лодка, изпаднала в беда в централната част...

"Липсата на достоверни оперативни доклади от страна на българската гранична полиция може да сигнализира за недостатъци в механизма за докладване или, което е още по-притеснително, за наличието на мълчалива политика на неотчитане на действия, сериозно застрашаващи основните права на мигрантите", заключава агенцията.

Българските власти многократно са отхвърлили обвиненията в злоупотреба.

"През последната година натискът по границата ни рязко се увеличи и... действията на мигрантите стават все по-агресивни", каза миналия месец българският президент Румен Радев.

Трима полицаи загинаха, когато колите им блъснаха превозни средства, пренасящи нелегално хора миналата година.

Премиерът на Австрия Карл Нехамер е поискал от ЕС два милиарда евро (2,1 милиарда долара) за изграждане на стена на турско-българската граница, но Брюксел засега отказва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com