АКФ: Докладът на ЕК ясно сочи поводите за тревога от състоянието на съдебната система и борбата с корупцията в България

1314
АКФ: Докладът на ЕК ясно сочи поводите за тревога от състоянието на съдебната система и борбата с корупцията в България
Снимка: БГНЕС

Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните на Европейския съюз прави детайлен анализ на състоянието на съдебната система и борбата с корупцията в България.

„Въпреки отбелязания напредък в някои от областите на наблюдение докладът като цяло е критичен и ясно посочва конкретните поводи за тревога“ коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд (АКФ). В него намират място редица проблеми, които неведнъж сме повдигали в позициите и анализите си“, допълни той.

Стела Николова: От ЕК трябваше да напишат "Оставка на Борисов и Гешев", че да ги разберат

От правителството не разбират, че в новия доклад на ЕС за правосъдието не ги хвалят. Министър Ахладова благодарила за положителния и о...

По отношение на съдебната система докладът отбелязва незавършилата реформа на прокуратурата, която прави невъзможна отчетността на главния прокурор пред обществото и наказателното му преследване в случай на нарушение на закона. Докладът цитира становището на Антикорупционния фонд, че структурата на Висшия съдебен съвет, и по-специално на съдийската му колегия, не съответства на европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

По отношение на борбата срещу корупцията докладът акцентира върху формалистичния подход на българската наказателно-процесуална система като препятствие за ефективното разследване на корупцията по високите етажи на властта. Този извод се подкрепя с цитат от годишния мониторингов доклад на Антикорупционния фонд „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“ с автори адв. Андрей Янкулов и доц. д-р Атанас Славов, в който се казва че „формализмът на наказателните производства възпрепятства разработването на иновативни и оригинални стратегии за разследване на корупцията“. Като пример за формалистичния подход на националните институции е посочен казусът „Апартаментгейт“, в които политици придобиват имоти на цени под пазарните, а Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не открива никакви доказателства за конфликт на интереси.

Европейската комисия цитира годишния доклад на АКФ и относно липсата на окончателни присъди в мнозинството от 40 ключови дела за корупция по високите етажи на властта в България. Заключението е, че по делата, които адресират корупцията на високо ниво, все още липсват солидни резултати.

Докладът на ЕК за върховенството на правото прави общо 8 позовавания на становища и анализи на АКФ. „Радваме се, че с публикациите си АКФ подпомага обективния анализ на ситуацията в България“ заяви Бойко Станкушев и добави:

Румен Радев също коментира доклада на ЕК за България

Президентът Румен Радев бе лаконичен в оценката си за първите доклади за върховенството на закона, публикувани от ЕК. "Ами аз това нещ...

„Докладът не завършва с препоръки, но поставя проблеми, на които институциите в България трябва да дадат ясен отговор. Такъв отговор изискват и българските граждани.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com