"Александър Невски" се руши

5543
"Александър Невски" се руши

Тази есен символът на столицата - храм-паметникът "Св. Александър Невски", ще навърши сто години. Своя юбилей храмът ще посрещне в окаяно състояние и без документи за собственост. Така - без да е ясно кой трябва да направи ремонта, все пак стартираха редица инициативи за спасяването на паметника на културата. На благотворителен коктейл вчера представители на бизнеса също дариха средства в подкрепа на инициативата, съобщава БНТ.

Преди повече от сто години, когато в центъра на столицата започва издигането на емблематичния храм, земята за строеж е държавна. Сградата обаче остава ничия. Така и до днес не се знае кой трябва да се наеме да направи основен ремонт на храма. А реконструкция е повече от необходима. Засега се разчита единствено на добра воля на дарители.

Елена Костова, директор на Фондация "Българи" изразява надежда всички да отделят от сърце за ремонта и тази кампания да се превърне в кампания на духовността, на истинските християнски ценности, на вярата, надеждата и любовта.

Трудно е да се каже колко средства ще са необходими за основен ремонт. Според епископ Тихон, предстоятел на катедралния храм-паметник, ремонтът е крайно належащ. Трябва час по-скоро да бъдат уплътнени прозорците на главния купол, защото там се стича дъждовна вода и мокри стенописите, обяснява свещеникът. Преди много години на Северния олтар е имало пожар. От потушаването му мазилката се е напукана и е застрашена от пропадане, допълва епископ Тихон. Инициативите за събиране на средства за храма продължават.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com