Американските F-16, патрулиращи над България, нямат право да стрелят по нарушители

6010
Американските F-16, патрулиращи над България, нямат право да стрелят по нарушители
Снимка: Lockheed Martin

Американските изтребители F-16, които охраняват българското небе, няма да могат да стрелят по нарушаващи въздушното пространство на страната ни вражески самолети. Това ограничение върху съвместната охрана на въздушното пространство е наложило българското правителство, става ясно от решение на Министерския съвет, публикувано в правителствената информационна система и цитирано от 24 часа.

8 американски изтребителя F-16 ще участват в охраната на въздушното пространство на България заедно с нашите самолети МиГ-29, реши правителството миналата сряда по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Американците вече кацнаха в България, като първоначално ще вземат участие в учението “Тракийска пепелянка”, а после ще продължат да охраняват небето до 30 октомври.

Каракачанов: МиГ-29 са без алтернатива, докато не вземем още 8 F-16

„В случай на забавяне на втория етап от проекта за придобиване на още 8 самолета F-16 в периода 2025 – 2026 г., то използва...

Американските изтребители ще могат обаче само да заемат зони за патрулиране във въздуха и да изпълняват задачи по прехващане на цел, опознаване и разпит, както и да конвоират нарушители до летище или извън въздушното пространство на България, става ясно от публикуваното правителствено решение. Абсолютно им е забранено обаче да използват оръжие, включително и за предупредителна стрелба. Използването на оръжие ще е разрешено само на българските пилоти, които продължават да изпълняват задачите си по охрана на небето както и досега, става ясно от правителственото решение.

Най-честите нарушители на българското въздушно пространство са руски самолети, които летят на границата или малко в българското небе, често с изключени транспондери за опознаване. В последните близо 10 години това е редовна тактика на руските ВВС за изтощаване на ресурса на българските изтребители. Заради руските налети НАТО установи съвместно дежурство на български, румънски и гръцки изтребители в района на Черно море. По заповед от щаба в Италия се вдига двойка изтребители от една от трите държави. Заради руските набези през миналата година България бе включила в патрулирането на въздушното си пространство италиански изтребители, които временно бяха базирани в Граф Игнатиево.

Освен да участват в охраната на въздушното пространство, американските F-16 трябва да помогнат и за подготовката за приемане на новите български самолети. През миналата година България закупи 8 чисто нови F-16, блок 70, като първите трябва да бъдат предадени на българските ВВС през 2023 г. Част от нашите пилоти, които ще летят на новите самолети, вече заминаха за обучение в САЩ. Паралелно в България трябва да бъде подготвена база Граф Игнатиево и да се създаде капацитет за посрещане и обслужване на F-16. Мисията на американските изтребители е първата, но до пристигането на новите български самолети ще има поне още няколко подобни, обясниха пред 24 часа военни. Освен да помагат за охрана на въздушното ни пространство главно срещу руски набези, американските изтребители в България имат отношение и към обтегнатите отношения между Гърция и Турция, обясни през миналата седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com