Amnesty: България е ксенофобска. Дискриминира ромите, бежанците и мюсюлманите

6672
Amnesty: България е ксенофобска. Дискриминира ромите, бежанците  и мюсюлманите
Снимка: Getty images/Guliver

В годишния си доклад международната неправителствена организация за човешки права Amnesty International отбелязва, че правозащитни организации са изтъкнали високите равнища на ксенофобия и нетърпимост в България, „насочени към групи, включващи бежанци, лица, търсещи убежище, и мигранти, които остават особено уязвими за насилие и тормоз“.

С това критиките към България не приключват, а напротив – според доклада правителството не успява да се противопостави на нетърпимостта на някои държавни служители, които често използват език на дискриминация и ксенофобия. Особено остро са осъдени т.нар. „доброволни гранични патрули”, които обикалят и задържат иракски и афганистански мигранти, опитващи се да пресекат границата откъм Турция, преди да ги предадат на полицията.

Amnesty International: Риториката на омразата достигна нивата от времето на Хитлер

Лидери по целия свят, сред които американският президент Доналд Тръмп, разпространяват слова, насаждащи омраза, нарочно пораждащи страх...

Тези незаконни „граждански арести” първоначално бяха широко поощрявани от властите и някои слоеве на обществото. След оплакване на Българския хелзинкски комитет местната полиция арестува някои от нарушителите и МВР направи изявления, в които иска от гражданите да се въздържат от залавяне на бежанци, хора, търсещи убежище и мигранти, посочва Amnesty.

Actualno.com припомня, че през април 2015 местни и международни медии излъчиха кадри на агресия в България, насочена към нелегални имигранти и бежанци.

Според неправителствената организация за човешки права социалното изключване и широко разпространената дискриминация спрямо ромските деца в България продължават. Междувременно комитетът на ООН за защита на децата изрази загриженост за продължаващия ораничен достъп на ромски деца до образование, здравеопазване и подходящо жилище. Според Amnesty ромите остават очевидно преобладаващи в „специални” училища, институции за психично болни и центрове за задържане на непълнолетни. Властите продължават да извеждат насилствено роми от домовете им без да им предоставят друго подходящо жилище и много семейства стават бездомни.

Международната организация изтъква и осъжда решението на българския парламент да бъде забранено носенето на бурки на обществени места. По-рано същата година няколко областни града като Пазарджик забраниха носенето на бурки на обществени места. В годишния доклад се посочва, че в България много малко жени покриват напълно лицето си, но "забраната може да накърни правата на жените мюсюлманки от етнически турски или цигански произход".

Amnesty International критикува България за Бююк и човешките права

В своя нов доклад от правозащитната организация Amnesty Internаtional отправят критики към България за нарушаването на човешките права ...

От Amnesty International засягат темата и за приетия нов закон за борба с тероризма, в който определението за „терористичен акт” е неясно и прекалено широко, предава БГНЕС. Законът дава право на президента да обяви с парламентарно одобрение „извънредно положение” след терористичен акт на територията на страната. По време на извънредно положение властите може да наложат пълна забрана на митинги, срещи и демонстрации без никакъв ефективен и независим надзор.

Законът предвижда и списък от мерки за административен контрол, които включват забрана за пътуване и контрол върху личната свобода на движение и сдружаване, които може да се приложат срещу всеки, заподозрян в „подготовка или планиране на терористичен акт”, се казва още в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com