Ангелов: До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини

1437
Ангелов: До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини
Снимка: БГНЕС

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън Европейския съюз, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина.

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос от депутата от БСП Георги Михайлов, който коментира, че е очевидно, че броят на поръчаните ваксини е крайно недостатъчен.

Учителите в Бояджик отказват да се ваксинират, Борисов изпраща екип да ги убеждава

Училището в село Бояджик влезе във фокуса на институциите с отказа на учителите му да се ваксинират. Нито един от тях не е заявил това...

От опозицията разкритикуваха здравното министерство и изчислиха, че едва 750 хил. души ще бъдат ваксинирани до края на годината с поръчаните количества. Според левицата масовата ваксинация до края на годината изглежда като мираж.

В отговор здравният министър обясни, че всяка държава членка на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки одобрен производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава. Доставките към момента са според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя. Има обаче възможност количествата по квотите да се предоговарят в рамките на ЕС.

Костадин Ангелов припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и вече имат одобрение за употреба в ЕС - на Pfizer и на Moderna. Очаква се одобрение на ваксината на още един производител (на AstraZeneca - бел. ред.), което означава, че количествата и техните доставки ще се увеличат.

Към момента е предвидено България да получи 13 милиона дози ваксини, които гарантират достъп на цялото население на страната ни, заяви Ангелов пред депутатите.

Ваксинираните срещу коронавирус не са освободени от карантина

Ваксината няма да освобождава от карантина. Това става ясно от информационния модул за ваксините срещу COVID-19, който е част от Единни...

Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид - с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, каза Ангелов. По думите му по три милиона български граждани ще могат да се ваксинират с тях.

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата от различните групи, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини.

До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини, повтори министърът. Само от Pfizer се очакват 3,9 милиона дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона души, поясни Ангелов.

Работи се по изготвянето на план за масова имунизация, а центровете за ваксинация ще бъдат видими през Google maps, каза здравният министър.

Д-р Антония Първанова: Вече година политиците се правят на медици, а медиците на политици

"Вече една година политиците се правят на медици, а медиците на политици. Резултатът е ограничаване на човешки права и свободи, погром ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com