Антикорупционната комисия получи антинаграда заради Слави Трифонов

3516
Антикорупционната комисия получи антинаграда заради Слави Трифонов
Снимка: 7/8 TV

В "деня на правото да знам" 28 септември Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) спечели антинаградата "Катинар" като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона достъп до обществена информация.

"Отличието" е присъдено от Фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ) на комисията заради поведението й спрямо лидера на ИТН Слави Трифонов, поради отказът на КПКОНПИ да предостави информация дали и как Трифонов е санкциониран за това, че няколко пъти не е изпълнил закона да подаде имуществената си декларация като лидер на парламентарна партия. Самата Антикорупционна комисия няколко пъти отказа въпросната информация, заради което предстоят и дела по ЗДОИ, отбелязва в. "Сега". 

ОЩЕ: Радостин Василев: ИТН са терористично политическо формирование, което не трябва да попада в парламента (ВИДЕО)

КПКОНПИ получава антинаградата в условията на известен рецидив, обясни адвокат Кирил Терзийски от ПДИ, препращайки към антинаградата на комисията от 2019 г. Тогава обаче КПКОНПИ взе антинаграда в другата отрицателна категория - "Вързан ключ". Тази година "вързан ключ" получи кметът на община Брезово. "Срамота" получава Дирекция за национален строителен контрол. Това е категорията за "най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация". Кметът Христо Енков заслужава антинаградата заради отказа информацията за анекса към договора за продажба на фурната в с. Свежен - с абсурдната аргументация в официалния отказ, че искащият информацията не живее в Община Брезово, а след това коментира, че е предпочел общината да плати 510 лв. на заявителката, но да не натоварва служителите си с работа по искането по ЗДОИ.

ОЩЕ: Има ли топла връзка между Радев и ИТН? Назначения по министерствата подсказват

И останалите наградени

Положителните награди на ПДИ са в 4 категории - за гражданин, журналист, неправителствена организация и институция.

В първата категория за втора поредна година бе отличен активистът Николай Неделчев. Той е номиниран заради активното използване на ЗДОИ, за да постигне по-голяма прозрачност за процесите в рамките на съдебната власт, както и за случващото се по отношение на важни за обществения интерес съдебни дела. Сред успехите му през последната година е спечеленото с помощта на ПДИ дело срещу отказа на спецпрокуратурата да отговори кои са прокурорите, наредили подслушването на президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство. Неделчев е и сред обжалвалите отказа на КПКОНПИ да отговори на въпросите за Слави Трифонов. Води и дело заради отказа на прокуратурата да обясни как функционира порталът за справки по движението на прокурорските преписки и защо някои преписки се скриват от този портал. Грамота в категорията за граждани получава Катя Тосева.

Наградата за журналист получи Лалка Златанова - главен редактор на "Дарик радио" - Пловдив, която успява да обърне негативната практика на вече несъществуващата спецпрокуратура, която отказва да предоставя информация за движението по конкретни преписки - в случая проверката срещу Елена Гунчева, която беше депутат от "Възраждане", бившия кмет на Пловдив Иван Тотев и районния кмет Ральо Ралев. Грамота в категорията за журналисти получи Лора Филева от "Дневник".

"Златен ключ" получи и "Грийнпийс България" заради активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Грамота получиха фондация "Стража" (представяща отворените данни от парламента в леснодостъпна форма) и Института за пазарна икономика.

Като институция с грамота беше отличена РИОСВ-Пловдив. Голямата награда в тази категория получи община Банско.

ОЩЕ: "К'во правите бе, нали се разбрахме?": Ицо Хазарта разказва как ГЕРБ се карат на ИТН в парламента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com