Антония Първанова: Борисов изглеждаше така сякаш при лечението му от COVID-19 са прекалили с кортикостероидите

13727
Антония Първанова: Борисов изглеждаше така сякаш при лечението му от COVID-19 са прекалили с кортикостероидите
Снимка: Actualno.com

Mинистърът на здравеопазването у нас трябва да отговори на какво се дължи тази повишена смъртност в България. Дали на лошото здравословно състонияние на българските граждани по принцип, на отпаднала доболнична помощ или на грешки в лечението. Изчезнаха починалите от инфаркт, от инсулт, всичко вече е COVID-19. Това коментира пред btv д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

По думите й националният план за справяне с пандемиите, представен вчера, е чиновническо упражнение с политически оттенък."От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия", обясни Антония Първанова. Нещо, за което и бившият здравен министър от БСП Радослав Гайдарски спомена преди време.

Антония Първанова цитира интервю на Мангъров и обяви, че коронавирусът я е повторил

Бившият евродепутат д-р Антония Първанова направи доста интересни разкрития във Фейсбук. Тя посочи, че е прекарала повторно коронавирус...

Самолечение и свръх лечение от лекари

Според Първанова понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръх лечение: "Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид", каза Първанова.

Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му е било прекалено с кортикостероиди:"Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани", допълни Антония Първанова.

Самолечението и свръх лечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръх употребата на антибиотици без лекарско предписание, посочи още тя.

Въпроси пред ваксинирането:

Д-р Първанова: Смъртността при коронавируса не е по-голяма от тази при сезонния грип

"Тази пандемия не е по-голяма от други подобни епидемии през последните 20 години. Смъртността не е по-голяма от сезонния грип, въпреки...

Има много въпроси, на които нямаме отговори. Ние не сме видели досиетата на тези ваксини срещу COVID-19 и нямаме информация какви са страничните им ефекти, коментира Първанова.

По-важният въпрос от логистиката по отношение на ваксините е относно тяхната ефективност и безопасност: "Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя (бел.ред. на ваксината на Pfizer) да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия", заяви тя.

Има начало на подготовка с тези 4 хладилни камери в България. Най-важните отговори не са по отношение на логистиката, а по отношение на безопасността, дали ще има странични ефекти от ваксините.

Първанова каза, че има съмнения, че е преболедувала COVID-19 два пъти: "Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах".

Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com