Апелативна прокуратура-София: Президентът оказва недопустим натиск върху свободата на прокурорските органи

5559
Апелативна прокуратура-София: Президентът оказва недопустим натиск върху свободата на прокурорските органи
Снимка: Pixabay

"Ние, прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София, заявяваме нашата категорична позиция относно недопустимостта на оказването на натиск върху държавното обвинение. През последните дни той беше извършен по безпрецедентен начин чрез грубо дискредитиране на нашата работа от страна на президентската институция", заявяват в декларация до медиите от Апелативна прокуратура-София.

В декларацията си прокурорите заявяват, че в обръщение, основано на конституционната възможност по чл. 93 от Основния закон на Република България, президентът Румен Радев отправи искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. "В подкрепа на тази си позиция същият използва аргументи за упражнен „прокурорски рекет“ и за наличие на мафия в Прокуратурата.

В края на юли ще има нов опит да бъдат избрани ръководители на Спецпрокуратурата и Апелативната прокуратура

На 29 юли ще бъдат избрани новите шефове на Специализираната прокуратура и на Апелативна прокуратура - София. Това реши прокурорската к...

Без да се обсъжда политическата страна на това изявление, трябва да се отбележи, че то буди недоумение и тревожност. Защото няма съмнение, че същото е израз на определена тенденциозност и заинтересованост. Очевидна е връзката с предприетите от Прокуратурата законосъобразни процесуални действия по провежданите разследвания срещу длъжностни лица от президентската администрация, осъществени с предварителни разрешения от съда.

С искането за оставка на главния прокурор на страната, на практика президентът оказва недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и пълно разследване срещу президентските секретар и съветник. Това води до превишаване на конституционно определени правомощия и нарушава принципа за разделение на властите. По този начин се внушава недоверие и неуважение на гражданите към Прокуратурата като неразделна част от независимата съдебна власт. Държавният глава създава предпоставка за опасно междуинституционално противопоставяне и неизпълнява конституционното си задължение да олицетворява единството на нацията.

Трябва да се напомни, че атаката на президента срещу главния прокурор се осъществява точно когато Прокуратурата на Република България предприе активни действия за разкриване на тежки престъпления, свързани с крупни посегателства върху икономическите и финансови устои на държавата от страна на лица, считани доскоро за недосегаеми. И още нещо - господин Гешев получи при избора си пълната подкрепа на всички български прокурори и продължава да я има и понастоящем, в работата си като главен прокурор.

Твърденията на президента Радев по адрес на Прокуратурата, съдържащи обидни квалификации, поставящи под съмнение изпълнението на служебните ни правомощия са недопустими. Освен че представляват грубо погазване на основния принцип на правовата държава – разделението на властите, те накърняват професионалното достойнство на всички колеги, които всекидневно изпълняват нелеките си задължения, служейки на закона и на обществото", се казва още в декларацията.

Гешев: Прокуратурата застава зад всеки атакуван честен магистрат

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува с пълно единодушие Декларация в защита на наблюдаващия прокурор от Специализирана...

Вижте още:

Димитър Франтишек Петров е кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com