АПИ и превозвачите обсъждат тол системата след 15 юни

2014
АПИ и превозвачите обсъждат тол системата след 15 юни
Снимка: БГНЕС

След 15 юни с превозвачите ще обсъдим състоянието и развитието на тол системата на база резултатите от нейното въвеждане. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в предаването „Лице в лице“ на БТВ. В диалога с бизнеса ще бъдат включени и представители на спедиторските фирми, както и на големите търговски вериги.

Времето до тогава е необходимо, за да се направят анализи на данните за трафика и приходите от тол такси след края на извънредното положение заради COVID-19. „Дискусиите с бранша ще ни покажат какви да бъдат бъдещите стъпки в развитието на системата“, посочи проф. Асенов. От 1 март 2020 г. пътните превозни средства над 3,5 т плащат за ползването на 3 115 км (автомагистрали и първи клас пътища) на база на изминато разстояние – тол такси.

Шефът на АПИ в Плевен: Тол системата дисциплинира

„За периода от 1 януари до 29 февруари приходите от винетни такси са с 20 процента повече в сравнение със същия период на миналат...

Тол системата включва три параметъра – тарифа, покритие и взаимодействието между отделните тарифни числа за различните категории автобуси и камиони вътре в самата тарифа, обясни проф. Асенов. Дискусията с нашите партньори от транспортния бранш ще ни покаже какви да бъдат бъдещите ни стъпки в развитието на тол системата, например може да се окаже, че е по-ефективно да се променят някои вътрешни съотношения в тарифата с тол таксите, отколкото да се включат нови пътни участъци в обхвата на тол системата, коментира той. АПИ вече извършва и мониторинг как се е пренасочил тежкотоварният трафик по републиканските пътища след въвеждането на тол системата. Той даде пример с второкласния път път II-64 от Пловдив до Карлово, по който натоварването се е увеличило със 100% в сравнение с 2019 г.

Диалогът с превозвачите не е спирал, те се отнесоха сериозно към оборудването на камионите и автобусите си с бордови устройства, каза още проф. Асенов. Той съобщи, че вече близо 56 000 пътни превозни средства над 3,5 т са оборудвани за автоматично таксуване – с бордови устройства и GPS тракери. Купените маршрутни карти за еднократни пътувания са над 950 000 от въвеждането на тол системата досега.

Резултатите от първите три месеца ни дават основание за умерен оптимизъм, обобщи проф. Асенов. Той напомни, че при въвеждането на тол системата прогнозите за очакваните приходи са били в порядъка на 1-1,5 млн. лв. на ден или около 30 млн. лв. на месец. В условията на извънредно положение и при анализите на превозвачите, че бизнесът им е свит до 30% ние сме събрали средно по 9 млн. лв. на месец. Това ни дава основание да смятаме, че системата е работоспособна, каза още проф. Асенов.

Вижте още:

Ъпдейтите вървят непрекъснато, за да стане по-разбираемо за шофьорите

Това заяви ръководителят на АПИ инж. Георги Терзийски пред БНТ заради появил се проблем с тол системата на втория ден от пускането ѝ. З...

ЛиЛана: Атакуват ни, защото се изправихме срещу корупцията в ТОЛ системата и АПИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com